ŠTA NAM SE TO SPREMA? – NATO general preti ratom Srbiji i Republici Srpskoj!

general Petr Pavel NATO

general Petr Pavel NATO

General Petr Pavel, predsedavajući Vojnog odbora NATO pakta, na konferenciji u Splitu najavio novi rat na Balkanu i direktno zapretio Srbiji i Republici Srpskoj!

Kao razlog za rat Pavel naveo ruski uticaj!

Predsedavajući Vojnog odbora NATO pakta češki general Petr Pavel zapretio je ratom Srbiji i Republici Srpskoj!

General Pavel je posle konferencije Vojnog odbora NATO pakta u Splitu u subotu kasno uveče rekao da Srbija i RS zbog sve većeg „ruskog uticaja“ predstavljaju ozbiljnu pretnju članicama NATO na Balkanu!

On nije naveo nijedan konkretan primer „srpske pretnje“, ali je naglasio da je Balkan i dalje „potencijalni izvor krvavih ratnih sukoba“!

Isti zadatak

Perfidno prećutkujući činjenicu da upravo iz Hrvatske godinama unazad stižu ozbiljne pretnje Srbiji i Srbima, general Pavel je iz Splita poručio da NATO mora da poseduje sposobnost odvraćanja protivnika i odbrane svojih članica, kao i veću ulogu u borbi protiv terorizma.

„NATO mora da poseduje sposobnost, snage i resurse za odvraćanje protivnika i odbranu svoje članice od bilo kakve pretnje“, rekao je Pavel, najavivši novu vojnotehničku pomoć članicama NATO, a najviše ustaškom režimu u Zagrebu!?

„Opasnost od sukoba na Balkanu i dalje je jako velika. Situacija u ovom regionu je daleko od stabilne. Balkanu danas preti islamski terorizam, ali i opasni ruski uticaj“, „objasnio“ je general Pavel razloge za naoružavanje Zagreba i pretnju Srbima.

Predstavljajući zaključke konferencije, Pavel je istakao da je sastanak u Splitu bio prilika da se okupe načelnici generalštabova članica NATO, strateški NATO komandanti i predstavnici Crne Gore, koja je dobila pozivnicu za članstvo u NATO.

„Moramo zajednički da delujemo na istom zadatku. Odbrana naših članica od pretnji i napada jeste naš najvažniji posao“, istakao je general Pavel, očigledno govoreći o Srbiji i Srbima koji su u internim dokumentima NATO u više navrata označavani kao „mali Rusi“.

Diplomatski izvori Informera, s odličnim vezama u više zapadnih ambasada u Beogradu, kažu da se u NATO zaista sve ozbiljnije razmatra mogućnost „ograničenog sukoba sa Srbima“:

„Ne treba tu biti previše pametan i obavešten, stvar je očigledna. Pogledajmo samo kome to NATO preti u regionu. Zbog čega i protiv koga oni naoružavaju Hrvate?

Pa svi na Balkanu, osim Srba, ili su članovi NATO ili su pod punom njihovom kontrolom! Usijane glave u Briselu zaista razmišljaju o vojnom rešenju ‘srpskog pitanja’! I to, naravno, nije od juče. General Pavel je tu samo glasnogovornik…

Vučić: Srbija nikom ne preti

I dok juče zvanično niko nije hteo da komentariše naša saznanja, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć za RTS da je razočaran izjavom generala NATO Petra Pavela da su sukobi na Zapadnom Balkanu i dalje mogući.

„Srbija nikome ne preti, to nije naš stil. Već smo videli kako izgledaju rat i razaranje pre 17 godina i ne želimo nikakve tuče i sukobe, već da razvijamo svoju zemlju.

Srbija ne može da se meri sa NATO, ali Srbija nije i neće biti slaba kakva je bila, i to je naša dužnost“, rekao je Vučić i dodao da što pre želi da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom jer bi to, kako je rekao, bilo lekovito i važno.

Vučić je odbacio optužbe da se Srbija, zbog najavljenih vojnih vežbi sa Rusijom i Belorusijom, stavila na rusku stranu.

„Pa Srbija učestvuje u više vojnih vežbi u okviru Partnerstva za mir sa zemljama članicama NATO nego s Rusijom“, rekao je Vučić.

Ko je general Petr Pavel

1983-85. vođa izviđačkog voda za specijalne namene češke vojske
1985-91. komandant izviđačke čete za specijalne namene u vazduhu
1991-93. (1994-96.) vojni obaveštajni oficir
1997-99. komandant specijalne brigade
2002-03. komandant specijalnih snaga
2003-05. zam. komandanta združenih snaga
2012. načelnik Generalštaba
2014. predsedavajući komiteta NATO

(Agencije)

Share this post: