ŠTA SE KRIJE IZA: Predstojeći izbori u Makedoniji vode ka podeli zemlje i stvaranju Velike Albanije?

Ilustracija

Skoplje, Makedonija

U Makedoniji je, tiho i bez pompe, počela predizborna kampanja za prevremene parlamentarne izbore zakazane za 5. jun.

Na tim izborima učestvovaće samo vladajuća VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, što znači da će na višestranačkim izborima Makedonci glasati samo za jednu partiju.

EU smatra da tako izabrana vlada ne bi bila kredibilna ni za jednu međunarodnu instituciju. Ako ovo nije blef  VMRO-DPMNE i ukoliko stranka Gruevskog ipak sama izađe na izbore 5. juna, Albanci će sigurno tražiti redefinisanje Makedonije u kojoj već funkcionišu paralelne institucije dve najveće etničke zajednice.

(Foto printscreen novatv.ma) (foto: printscreen novatv.ma)

„Nijedan politički sistem, ni jednopartijski, ni višepartijski od 1945. godine nije bio bez predstavnika Albanaca. Potpuno isključivanje Albanaca predstavlja ulazak u maglu, a realna je opasnost po stabilnost zemlje. Ovo s pravom može otvoriti proces u kojem bi Albanci tražili drugačije regulisanje odnosa unutar Makedonije“,  smatra politički analitičar Naser Ziberi.

Prema oceni univerzitetskog profesora Joveta Kekenovskog, odluka VMRO-DPMNE da sami izađu na izbore predstavlja izdaju državnih interesa jer to otvara prostor divljanju drugih nacionalističkih i ekstremističkih partija. Te partije, smatra Kekenovski, sada mogu da se pojave i kažu:

(Foto printscreen novatv.ma) (foto: printscreen novatv.ma)

„Ako može Gruevski da sam ide na izbore, onda ćemo i mi da napravimo izbore na svojoj teritoriji“.

Pogodno tlo za federalizaciju Makedonije odavno je stvoreno jer u zemlji već postoji paralelan obrazovni sistem na makedonskom i albanskom jeziku, paralelno zdravstvo, privredne komore, operatori mobilne telefonije… Podele postoje i u kulturi, a paralelno se odvijaju dva procesa, ne ka integraciji i ujedinjenju, već ka podeli i federalizaciji Makedonije.

Besa, nedavno formirana partija Albanaca u Makedoniji upozorava da bi novonastala politička situacija u zemlji nalagala redefinisanje Makedonije, čime bi se onemogućilo da bilo koja partija zloupotrebljava državne institucije.

(Vesti-onlajn, foto: pixabay)

Share this post: