STOTINE BRODOVA I PODMORNICA: Kineska vojna vežba u Istočnokineskom moru, izazvala cunami strahova u Pentagonu!

kina podmornica helikopter more brod

Kineska mornarica je održala vojnu vežbu širokih razmera u Istočnokineskom moru, u koju su bile uključene stotine brodova i podmornica iz sve tri flote Kineske narodnooslobodilačke armije.

U vežbi su učestvovale flote sa Istočnokineskog, Severnog i Južnog mora, koje su uvežbalave ofanzivne i defanzivne kapacitete kineske pomorske sile.

Vežba je uključila oko 300 brodova, desetine borbenih aviona, kao i trupe koje su odgovorne za obalske radarske sisteme, komunikacije i jedinice za elektronsko ratovanje.

“Vežba je sprovedena sa ciljem da unapredi intenzitet, preciznost, stabilnost i brzinu trupa u uslovima snažnih elektromagnetnih napada od strane neprijatelja”, rekao je visoki vojni zvaničnik kineske mornarice i dodao da iznenadni rat na moru baziran na visokoj tehnologiji zahteva brzu tranziciju u borbeni status, brzu pripremu i visoku efikasnost napada.

Brodovi i trupe koji su učestvovali u vežbi bili su podeljeni na crvene i plave timove. Crvena strana je usavršavala veštine napada, dok je plava bila predviđena za uvežbavanje odbrane koja ima za cilj da projektilima i torpedima odvrati neprijatelja.

Kineski ministar odbrane je vežbe nazvao „rutinskim“ i naglasio da nisu usmerene ni protiv jedne treće strane.

Ipak, ova vježba širokih razmera je sprovedena u vreme kada postoje povećane tenzije u Jugoistočnoj Aziji, nakon što je prošlog meseca međunarodni arbitražni sud presudom odbacio aspiracije kineske strane prema Južnokineskom moru.

Peking je tu odluku arbitražnog suda odbacio i nazvao je „beskorisnim papirom“.

Uprkos sudskoj presudi, Kina nastavlja da pretenduje na najveći deo Južnokineskog mora, što pokazuje više od pet triliona dolara godišnjeg trgovinskog prometa tim morem.

“Narodnooslobodilačka armija je spremna. Mi ćemo ići do kraja i porazićemo ih kao Deng Sjaoping Vijetnam 1979.”, rekao je zvaničnik kineske mornarice.

Zvanični Peking je prošle nedjelje objavio da će nastaviti sa rutinskim mornaričkim vežbama u Južnokineskom moru u septembru, zajedno sa Rusijom.

“Ovo je rutinska vojna vežba oružanih snaga dve države, usmerena na jačanje i razvoj kinesko-ruskog partnerstva i saradnje. Vežba neće biti usmerena ni protiv jedne treće strane”, rekao je portparol kineskog ministra odbrane Jang Jujun.

(Global CIR/Nezavisne)

Share this post: