STRATFOR: Moskva 2017. menja stvari u svoju korist!

putin karta mapa rusija

ZAPADNI antiruski front puca po šavovima – ocenila je američka privatna obaveštajno-analitička kompanija Stratfor.

Istovremeno je ukazala da Moskva ima šansu da već 2017-te promeni odnos snaga u Evroaziji u svoju korist.

Stratfor pobolјšanje međunarodnog položaja Rusije povezuje sa „verovatnim izmenama u politici Sjedinjenih Država i Evropske unije“, a i sa približavanjem Rusiji nekih bivših sovjetskih republika.

Američki analitičari-obaveštajci naglašavaju da su se u „jedinstvenom frontu Zapada protiv Rusije“ već pojavile pukotine koje su utoliko ozbilјnije što je i britansko „ne“ EU bilo izraz dubokih unutrašnjih protivrečja u Evropskoj uniji.

Stratfor procenjuje da će ustoličenje Donalda Trampa doneti „prelom u odnosima Moskve i Vašingtona“.

Takođe: da EU preti još dublјi raskol ako na izborima u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, a možda i Italiji, pobede snage koje su u opoziciji sadašnjoj vlasti u EU.

Ako se to dogodi – ističe Stratfor – Rusija će imati ozbilјnu šansu da ostvari svoje cilјeve, među kojima je skidanje sankcija – jedan od glavnih.

Na postsovjetskom prostoru će uticaj Rusije znatno porasti.

Stratfor predviđa da će uticaj Moskve porasti i u Azerbejdžanu i Uzbekistanu.

Istovremeno će rasti i širiti se uticaj Evroazijskog ekonomskog saveza i ODKB.

Stratfor procenjuje da će „uticajne grupe“ u SAD i Evropskoj uniji činiti sve što mogu da ne dozvole ukidanje, čak ni ublažavanje antiruskih sankcija, a da će trupe NATO će ostati pored ruskih granica.

Uprkos tome, izgledi Moskve da dođe do suštinskog pobolјšavanja svojih pozicija – i na prostoru bivšeg SSSR i u odnosima sa Zapadom – „veoma su veliki“.

(Agencije)

Share this post: