STRATFOR: Trampov „rat“ sa Kinom i nastavak raspada EU

Intervju

foto: AP/Tanjug

 

Američka agencija Stratfor predviđa da će u 2017. biti razbijena Islamska država, ali da će se ponovo aktivirati Al Kaida.

Takođe, očekuje se da će SAD zaoštriti odnose s Kinom, a poboljšati saradnju s Rusijom, te da će se razgradnja Evropske unije nastaviti.

Starenje populacije u razvijenom svetu, tehnološke inovacije koje gase radna mesta, podizanje kineske privrede i supstitucija uvoza te zemlje domaćim proizvodima neki su od faktora koji će dramatično i trajno uticati na globalnu ekonomiju i oblikovanje svetskog poretka ne samo u 2017, već i u narednim decenijama, piše Stratfor.

U najnovijoem predviđanju svetskih kretanja za 2017. godinu, ova privatna američka obaveštajna kompanija iznosi stav da su nerealna obećanja novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju zemlje iz multilateralnih trgovinskih sporazuma i obaveza u inostranstvu zarad jačanja konkurentnosti domaće ekonomije.

„Revizija trgovinskih odnosa sa svetom na način kako to planira da uradi Vašington mogla je da se izvede pre nekoliko decenija. Ali,to nije izvodljivo u sadašnjem globalnom poretku koji evoluira, gde je prisutan brz tehnološki napredak u proizvodnji i gde su ekonomije, velike i male, čvrsto međusobno vezane globalnim dobavljačkim lancima.“

To znači, kako se navodi, da SAD neće moći da sprovedu sveobuhvatne i nagle promene Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). U stvari, čak i ako se reprogramira taj trgovinski sporazum, zemlje Severne Amerike će i dalje imati čvršće trgovinske odnose dugoročno, procenjuje Stratfor.

Analitičari Stratfora, međutim, smatraju da će SAD imati više prostora za selektivno nametanje trgovinskih barijera prema Kini, posebno u sektoru metalske industrije, te procenjuju da će se rizik od narastanja trgovinskih čarki sa Pekingom osetiti nadaleko i naširoko.

„Spremnost Vašingtona da dovede u pitanje politiku ‘jedne Kine’, koju je usvojio kako bi izvukao trgovinske ustupke od Kine – doći će na naplatu: Peking će povući svoje trgovinske i bezbednosne poluge što će neminovno uvući SAD u pacifički teatar“, upozorava Stratfor, aludirajući na ulazak SAD u Drugi svetski rat bitkama na Pacifiku.

Predstojeća godina će, kako piše u analizi, biti kritična za Evropu.

„Izbori u nosećim stubovima Evropske unije – Francuskoj i Nemačkoj – kao i mogući izbori u trećoj po veličini ekonomiji evrozone – Italiji – imaće uticaj na njihove međusobne odnose a ugroziće čak i opstanak evrozone“, predviđa Stratfor.

Agencija podseća na svoje predviđanje koje iznosi već godinama o tome da će EU vremenom raspasti, te navodi da je pitanje u 2017. godini samo u kojoj meri će predstojeći izbori u pojedinim zemljama ubrzati dezintegraciju.

Bez obzira na to da li na izborima 2017. pobede umerene ili ekstremističke snage, Stratfor smatra da će Evropa i dalje srljati ka raspadu na regionalne blokove.

Evropske podele će, kako dodaje, predstavljati „zlatnu šansu“ za Ruse, koji će u 2017. imati priliku da slome evropsko jedinstvo prema sankcijama i koji će imati više prostora za konsolidaciju uticaja u svojim pograničnim oblastima.

„Trampova administracija će takođe možda biti sklona ublažavanju sankcija i određenoj saradnji u Siriji pošto pokušava da ublaži sukob sa Moskvom, ali će pomirenje naići i na neke ograničavajuće faktore“, piše Stratfor, ubrajajući u te faktore dalje jačanje ruskih odbrambenih snaga i nastojanja Vašingtona da obuzda ekspanziju ruskog uticaja.

Mirovni sporazum u Siriji će, prognozira agencija, i dalje biti nedostižan, Rusija će imati bliske odnose sa Teheranom, dok će se američko-iranski odnosi pogoršati.

Iranski nuklearni sporazum će biti „na ispitu“, jer Iran ulazi u izbornu godinu, a i dolazeća američka vlada, kako konstatuje, ima mnogo tvrđi pristup prema toj zemlji, ali će zajednički interesi održati okvire tog sporazuma na snazi.

„Nadmetanje između Irana i Turske će u međuvremenu eskalirati u severnoj Siriji i severnom Iraku. Turska će se fokusirati na uspostavljanje svoje sfere uticaja i suzbijanje kurdskog separatizma, dok će Iran nastojati da odbrani svoju sferu uticaja.“

Pošto vojne operacije razbiju Islamsku državu u 2017, sledi jagma za teritorijom, resursima i intenziviranjem uticaja među lokalnim i regionalnim igračima, piše Stratfor i prognozira da kako ID bude vojno slabila, tako će angažovati pobunjenike, primenjivati terorističke taktike i podsticati mnoštvo novih napada u inostranstvu.

„Islamska država nije jedina džihadistička grupa zbog koje treba brinuti. Mada je Islamska država u fokusu, Al Kaida u tišini obnavlja svoje redove u područjima kao što su severna Afrika i Arapsko poluostrvo i ta će grupacija verovatno biti aktivnija u 2017. godini“, prognozira američka agencija Stratfor.

(Tanjug)

Share this post: