Stravična GREŠKA u centru za veštačku oplodnju: 26 parova možda čeka TUĐE DETE!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Holandski centar za medicinski potpomognutu oplodnju sapštio je da je moguće da je 26 žena oplođeno spermom pogrešnog čoveka, piše BBC.

Iz Medicinskog centra Univerziteta u Utrehtu poručuju kako je za sve kriva „proceduralna greška“, koja se dogodila u razdoblju od aprila 2015. do novembra 2016.

Polovina parova koji su se podvrgnuli ovom tretmanu već očekuje dete, ili su ga već dobili.

Iz Medicinskog centra kažu kako su svi obavešteni, i u saopštenju poručuju kako im je žao što su parovi morali da prime ovu vest.

„Za vreme oplodnje, spermatozoidi jednog para koji je bio podvrgnut tretmanu, verovatno su se spojili s jajnim ćelijama preostalih 26 parova. Stoga postoji mogućnost da su jajne ćelije oplođene spermom drugog muškarca, a ne onoga koji je trebalo da bude otac“, piše u njihovom saopštenju.

„Verovatnost mala, ali ne treba isključiti mogućnost“

Iako je verovatnoća da se to dogodi mala, „ne treba isključiti tu mogućnost“, dodaju iz Centra. Postupak kome su parovi bili podvrgnuti zove se Intracitoplazmatsko iniciranje spermatozoida (ICSI) i razlikuje se od in vitro oplodnje.

Kod ove tehnike, jedan spermatozoid se pomoću pipete ubrzgava pravo u žensku jajnu ćeliju. Veruje se kako je jedan od laboratorijskih tehničara u periodu između aprila 2015. i novembra 2016. koristio neprikladne pipete pri ubrizgavanju spermatozoida.

Iako je svaki put uzeo novi pipetu, tehničar je uvek koristio isti gumeni vrh, sve dok u njemu nije pronašao tragove sperme, nakon čega je digao uzbunu. Gumeni vrh bi inače trebalo da ima  pročišćivač, ali ovaj ga nije imao, rekao je portparol Centra BBC-u.

Svima će biti ponuđen DNK test

Od 26 parova koji su se podvrgnuli ovom tretmanu, devetoro je već dobilo dete, a još četiri žene su trudne. Preostalih 13 embriona je zamrznuto. Svi parovi bi narednih dana trebalo da se sastanu s lekarima iz Centra, a biće im ponuđena mogućnost da urade DNK test.

Ovaj centar godišnje obavi oko 700 ovakvih postupaka. Holandsku grupu za podršku neplodnim parovima, Freju, šokirala je ova vest.

„Jako je osetljiva stvar kada kada želite dete, pogotovo ako to nije prirodnim putem. Ljudi bi trebali da imaju stopostotno poverenje u metodu za koju se odluče“, poručili su.

(Kurir.rs, BBC)

Share this post: