ŠVAJCARSKO TUŽILAŠTVO ŠOKIRALO EVROPU: Pojedine države nisu zainteresovane da istražuju kriminal u fudbalu!

Presuda

foto: AP/Tanjug

Kriminal i korupcija u pozadini fudbala, sporta koji se pretvorio u biznis velikih brojeva, decenijama su ignorisani, kako u svetu tako i u državama članicama svetske fudbalske organizacije FIFA.

Dok u Srbiji predstavnici vlasti priznaju da država ne može da se izbori s problemima u fudbalskim klubovima, u Sjedinjenim Američkim Državama i Švajcarskoj nedavno su pokrenuti postupci protiv svetskih fudbalskih funkcionera.

Kada je prošle godine objavljena optužnica SAD protiv fudbalskih funkcionera koji su godinama donosili ključne odluke o jednom od najpopularnijih sportova na svetu, ispostavilo se da se iza organizacije FIFA, koja postoji radi promocije i regulacije fudbala i pravila igre, zapravo kriju brojni primeri višemilionskih pronevera.

Iako su u javnost godinama s vremena na vreme izlazili podaci o raznim zloupotrebama u okviru najvažnijih fudbalskih organizacija, ova optužnica do detalja razrađuje mehanizme podmićivanja, reketiranja i korupcije u gotovo svim aspektima poslovanja ovih organizacija.

Istovremeno u Švajcarskoj je počela najopsežnija istraga u istoriji, pod istragom državnog tužilaštva je, između ostalih, Sep Blater, čovek koji je rukovodio Fifom punih 17 godina.

Andre Marti, portparol švajcarskog državnog tužilaštva, u intervjuu za Insajder kaže da prvi put u istoriji u Tužilaštvu rade ogromni timovi stručnjaka za razne oblasti, od običnih policajaca do stručnjaka za razotkrivanje visokotehnološkog kriminala.

Upitan da li su se u poslednjih 20 godina fudbalski funkcioneri osećali neododirljivima baš zbog toga što države nisu bile zainteresovane da pokrenu postupke, Marti kaže da mnoge države ni danas neće da istražuju kriminal u fudbalu.

(Insajder)

Share this post: