SVET PRED VELIKOM PROVALIJOM, KIM NOKAUTIRAO ZAPAD: Sprema „hvasong-13“, raketu koja može do Vašingtona i Njujorka?

Severna Koreja je fotografijama na kojima se nazire nova konstrukcija raketa poslala poruku da radi na novim interkontinentalnim balističkim projektilima.

Te rakete su navodno moćnije nego one koje je već testirala, ističu stručnjaci za oružje.

Ako bude razvijen, takav bi projektil možda mogao da dosegne bilo koje mesto na američkom kontinentu, uključujući Vašington i Njujork, tvrde stručnjaci.

Severnokorejski državni medij objavio je fotografije lidera Kim Džong Una kako stoji pored dijagrama rakete nazvane hvasong-13.

Stručnjaci za projektile, koji pažljivo proučavaju takve fotografije u potrazi za dokazima o severnokorejskim programima oružja, naglašavaju kako ne postoje naznake da je raketa u potpunosti razvijena.

U svakom slučaju, ona nije testirana u letu pa je nemoguće izračunati njen potencijalni doseg, smatraju.

Uprkos tome, raketa bi bila moćnija od hvasong-14 koja je dvaput testirana u julu.

Južna Koreja i američki zvaničnici smatraju kako je raketa hvasong-14 imala doseg od oko 10.000 kilometara, čime je mogla pogoditi većinu delova Sjedinjenih Država, ali ne i istočnu obalu.

„Moramo pristupiti hvasongu-13 kao ICBM-u s dosegom od 12.000 kilometara koji može pogoditi bilo koju tačku u Sjedinjenim Državama“, ističe Kim Dong Jup, vojni stručnjak na Institutu za Daleki istok univerziteta Kjungam u Seulu.

Bilo koji doseg veći od 11.000 kilometara ugrožava Vašington i Njujork s bilo koje tačke u Severnoj Koreji.

„Najverovatnije su namerno pokazali da rade na trostepenoj konstrukciji s većom snagom i dosegom“, smatra penzionisani brigadni general Mun Sung Muk, stručnjak za kontrolu naoružanja, koji je predstavljao Južnu Koreju u pregovorima s Pjongjangom.

„Testirali su hvasong-14 koji je imao procenjeni doseg od 9.000-10.000 kilometara. Ova može ići dalje, to je poruka“, ističe Mun.

Stručnjaci smatraju da su namere Pjongjanga oko objave planova za nove projektile jasne.

Fotografije je propratio izveštaj o tome kako Kim daje instrukcije za proizvodnju dodatnih raketnih strojeva i bojnih glava tokom posete Akademiji odbrambenih nauka, agenciji koju je pokrenuo za razvoj balističkih projektila.

Fotografije su objavljene u vreme opadanja napetosti između Severne Koreje i SAD koje su nastale nakon što je ta izolovana država testirala hvasong-14 i kasnije zapretila da će lansirati projektile na američko ostrvo Guam.

Mun smatra kako je cilj ove severnokorejske objave poslati poruku da Pjongjang neće da poklekne pred pritiskom međunarodne zajednice da odustane od programa oružja.

(B92, INDEX.HR)

Share this post: