Tači, Veselji, Ljimaj i Ahmeti optuženi za izdaju a to među Albancima znači samo jedno…

Kosovski predsednik, ali i Veselji, Ljimaj i Ahmeti, na listi ljudi čiju glavu traže bivši borci OVK.

Bivši borci OVK, osim Azema Vlasija, na spisku za odstrel imaju i kosovskog predsednika i šefa skupštine Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, ali i lidere tamošnje opozicije Fatmira Ljimaja i Alija Ahmetija, tvrdi prištinski list Zeri.

Naime, osim Kosova, centri bivšeg borca OVK Murata Jašarija, koji je uhapšen zbog pokušaja ubistva Vlasija i njegove grupe, jesu i Makedonija i Švajcarska.

I upravo na ova tri mesta napravljene su liste za odstrel pojedinih Albanaca. Jašari je inače brat Ismeta Jašarija, poznatog i kao Komandant Kumanovo.

Politički analitičar Dušan Janjić ne isključuje mogućnost da ove liste za likvidaciju imaju veze sa formiranjem Specijalnog suda za ratne zločine bivšeg OVK ali, kako kaže, tu se baš ne uklapa Vlasi.

– Murat Jašari je posle hapšenja izjavio da napad na Vlasija ima veze sa neraščišćenim odnosima iz 1988. godine, a ne sa politikom.

U to vreme je Vlasi, koji je bio jedan od vodećih ličnosti Albanaca, po nalogu Slobodana Miloševića uhapšen ispred Savezne skupštine, dok je Adem Jašari, rođak uhapšenog, bio saradnik DB.

Adem Jašari je kasnije postao prvi vođa OVK i ubijen je u okolini Drenice.

Da li tu treba tražiti neku vezu, ne znam, ali sam siguran da Vlasi nema veze sa zločinima, niti je na bilo kakvom spisku tog specijalnog suda.

Međutim, za sve ostale ima osnova da je u pitanju zastrašivanje, pa čak i likvidacija svedoka ili učesnika sukoba, kako ne bi progovorili o zločinima tvoraca ove liste.

Uostalom, takav način ubijanja zaštićenih svedoka nam je već poznat kad je reč o borcima OVK – dodaje Janjić.

(Kurir/S. VOJINOVIĆ)

Share this post: