Turska pristaje na dva kraka Turskog toka ali se „cenka“ sa Rusijom

izgradnja-gasovod-gradjevinarstvo02

Turska pristaje da se odmah gradi cevovod za transport 31,5 milijardi kubnim metara gasa, ali će kamen spoticanja biti njen zahtev da joj Gasprom i Rusija daju pravo na reeksport svog gasa u Evropu.

Moskva je ovo dosad unapred isključivala kao mogućnost.

SAMO što su u Turskoj završeni vanredni parlamentarni izbori, koji su doneli većinsku pobedu Partije pravde i razvoja Ahmeta Davutoglua, Ankara je objavila svoje uslove za gradnju gasovoda Turski tok.

Ministar energetike i prirodnih resursa u prethodnoj Davutogluovoj vladi – Ali Riza Alabojun – izjavio je da će Turski tok imati dva kraka i da će njima gas početi da teče 2021. godine, umesto 2019. – kako je prvobitno planirala Moskva.

Alabojun je pritom naglasio da je prvo „neophodno spojiti Turski tok sa unutrašnjim turskim gasnim sistemom“. Uz ovo je postavio i drugi uslov: da Ankara dobije pravo na reeksport gasa.

Alabojun je takođe objavio da ranije predviđeni obim godišnjih isporuka (63 milijarde kubnih metara) treba da budu prepolovljeni (svedeni na 31,5 milijardi m3).

„Pregovori o gradnji odjednom sva četiri kraka Turskog toka sada su obustavljeni. Mi dosad – naglasio je turski ministar – nikakva odobrenja nismo davali. Za dogovor o prvobitnim količinama i četiri kraka biće potrebno vreme“.

Turska je i ranije nagoveštavala da je spremna za Turski tok ukoliko ona bude prodavac ruskog gasa na evropskom tržištu. Rusija je dosad bila protiv davanja Ankari prava na reeksport gasa.

Ranije je šef Gasproma Aleksej Miler izjavljivao da će ovaj ruski gasni gigant sa Turskom zaključivati nove ugovore isključivo pod uslovom zabrane reeksporta.

„Turska ne može reeksportovati naš gas i novi ugovori će se na tome bazirati“ – podvukao je Miler.

Direktor moskovskog Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Konstantin Simonov povodom novog stava Ankare rekao je:

„Turska želi da bude preprodavac gasa što je apsolutno neprihvatljivo. To je od nas ranije tražila Ukrajina koja je insistirala da na zajedničkoj granici bude kupac našeg gasa, a da ga ona potom isporučuje Evropi. To, pored ostalog, protivreči i evropskim principima trgovine gasom jer se EU bori protiv posrednika i preprodavaca“.

Da podsetimo: Gasprom je ranije objavio da će 2019. godine obustaviti tranzit gasa preko teritorije Ukrajine.

Ukrajinu je pritom proglasio za „nepouzdanog partnera“ i objasnio da gasovodi Turski tok i Severni tok-2 treba da reše taj problem.

(Fakti)

Share this post: