TUSK PROTIV TEREZE MEJ: Britanija ostaje i bez Gibraltara!

Tereza Mej

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da nijedan dogovor između EU i Velike Britanije o Gibraltaru neće moći da se donese bez saglasnosti Španije.

„Posle Bregzita, nijedan dogovor između EU i Velike Britanije o Gibraltaru neće moći da se primeni bez saglasnosti Španije“, rekao je Tusk predstavljajući nacrt projekta o smernicama tokom procedure istupanja Velike Britanije iz EU.

Portparol španske vlade Injigo Mendes de Vigo izrazio je zadovoljstvom tom odlukom.

Šef uprave Gibraltara Fabijan Pikardo izjavio je nedavno da će se tokom pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU00000 suprotstaviti svakom pokušaju Španije da stekne veću kontrolu nad tom malom ali strateški važnom britanskom teritorijom i vojnom bazom.

Velika Britanija kontroliše Gibraltar tri veka i odbija zahteve Španije za podelu vlasti nad tom teritorijom, što dovodi do tenzija u odnosima između te dve zemlje.

Gibraltar ima 32.000 stanovnika, od kojih je 96 odsto na prošlogodišnjem referendumu o Bregzitu glasalo za ostanak Velike Britanije u EU.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more.

Nalazi se na jugu Španije koja je svoj deo teritorije ustupila Britaniji 1713. godine.

(BETA)

Share this post: