U SKUPŠTINI HAOS I CIRKUS! SAMO ŠTO NE POČNE TUČA! Obradović i Šešelj „udarili“ na Vučića; premijer uzvraća!

Maja Gojković predsednik Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije, posle postavljanja pitanja predstavnicima vlasti, počeli su raspravu o predlogu budžeta za narednu godinu.

Sednici prisustvuje premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je s liderom pokreta Dveri Boškom Obradovićem imao burnu polemiku.

Obradović je rekao da je trenutak da se predstavnici vlasti suoče s tim da je budžet za narednu godinu loš i da je sve što radi vladajuća Srpska napredna stranka – velika prevara i kršenje svih predizbornih obećanja.

On je rekao da je MMF sigurno zadovoljan budžetom i zapitao Vučića za koga radi – „za interes Svetske banke, MMF, EU ili NATO“.

Obradović je naveo da je Vlada spremala budžet deset meseci, a da je poslanicima dala jedan dan za njegovu analizu i upitao Vučića zašto nije bilo više vremena za proučavanje budžeta kada je budžet tako dobar i šta krije.

„Šta je bilo sa suficitom? – Pojela maca“, rekao je Obradović i dodao da „naprednjaci uzimaju više nego Turci u svoje vreme“

Obradovića je zanimalo i šta je bilo sa predizbornom pričom da nema više stranačkog zapošljavanja i sa najavljivanom borbom protiv korupcije i ukazao da za pet godina nije rešeni problem nijednog velikog gubitaša.

On je podsetio premijera da stranci mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji i da njegova vlada to nije zaustavila, a kritikovao je i to što se smanjuje budžet Skupštine a povećava budžet Vlade Srbije.

„Vi ste poslednji evrofanatik u Evropi“, poručio je Obradović Vučiću i upitao ga kada je poslednji put bio u nekom televizijskom duelu s predstavnicima opozicije.

On je rekao da Vučić izbegava da odgovara na poslanička pitanja, ali da danas ne može da pobegne i pitao ga šta kaže evropski komesar Johanes Han – ko će biti sledeći predsednik Srbije.

„Vi ste ovde najavili vanredne izbore, vi ste počeli izbornu kampanju sa ciljem da izbacite Dveri iz Skupštine“, kazao je Obradović i dodao da je Srbija jedina zemlja na svetu u kojoj štrajkuje vojska i policija.

On se izvinio Vučiću zato što mu se obratio juče „čačanskim akcentom“ ,jer je očigledno da više voli nemački jezik.

„Možda vam baš zato smeta jer su svi ustanci i bune kretali iz tog kraja“, naveo je Obradović.

Predsednica Skupštine Maja Gojković je na kraju njegovog obraćanja rekla da je Obradović uvredio 249 poslanika i pozvala poslanike na pristojnost.

„Ispada da je 250 poslanika pokralo izbore. Kako ste se vi našli ovde? Uvredili ste i Čedomira Jovanovića, o premijeru i da ne govorim, uvredili ste i sve nas iz Čačka“, rekla je Maja Gojković, koja je od Obradovića više puta tražila da bude pristojniji u obraćanju.

Premijer Vučić u odgovoru Obradoviću izjavio je da imitirajući ga kako izgovara reč „bežite“ nije imao nameru da uvredi ljude iz Čačka zbog njihovog govora.

On je tokom rasprave u Skupštini Srbije rekao da je priča „o tome noćas izmišljena“ iako njegova kritika nije imala nikave veze sa čačanskim akcentom već sa „siledžijskim ponašanjem“ Obradovića u Skupštini.

„Čačani su dobri ljude koji su ukazivali na vas i vaše siledžijsko ponašanje, naročito prema ženama. Ja sam samo upozorio da ne radite to, zato sam ponovio vaše reči na način na koji ste tada kada ste tukli onu ženu u Skupštini (posle izbora u RIK-u) izgovorili i želeo sam da vas upozorim i da imate u vidu da to ne ide baš tako“, kazao je Vučić odgovarajući na kritike poslanika Dveri.

On je rekao da, ako je to uvreda, onda moli sve da prihvate njegovo izvinjenje.

Vučić je kazao i da su poslanici i građani danima već svedoci izvođenja najbrutalnijih napada na Vladu Srbije i njega lično, ističući da „im se politika svela na najgnusnije laži i uvrede“.

„Čak da dodam, vi imate na svojoj listi dva Miškovićeva potrčka, a kompletno srpstvo vam leži u tome što možete da kritikujete vlast i iznesete svoje stavove u Vremenu“, poručio je Vučić.

Vučić je tu naveo da ga Miroslav Mišković nikada nije finansirao i da nije hteo da prihvati pomoć zbog bolesti bolesti člana porodice, koju mu je Mišković ponudio.

„Tužno je kada se neko diči srpstvom koje leži u parama Delte“, kazao je Vučić i dodao da niko neće da dozvoli da pljačka Srbiju.

Takođe, rekao je i da je predstavnicima NATO prilikom poslednje posete rekao da Srbija nije zainteresovana za članstvo u toj alijansi.

„“Otišao sam u NATO i direktno svima u lice rekao da Srbija nije zainteresovana za članstvo Srbije u NATO. Šta to izmišljate?“, rekao je Vučić.

On je pitao i da li izmišljaju stvari zbog toga što treba da dobiju neke pare, promovišući se kao zaštitnici Srbije od ulaska u NATO.

Kako je naveo, jasno mu je da je opozicija blizu pobede, ali, kaže,d aćemo sve od sebe da ubedimo građane da Srbija treba da ide napred i to ozbiljnijim pristupom.

„Mi ćemo da im objasnimo da se trudimo da Srbija bude normalna zemlja, da ovde moraju da odlučuju građani i da moramo da štitimo naše nacionalne interese,ne ni Rusije, ne ni Amerike, ni bilo koje evropske zemlje, ovo je zemlja građana Srbije i zemlja koja se zove Srbija“, poručio je Vučić.

„Moraćete više da kradete nego prošli put“, poručio je Obradoviću, a zatim dodao:

„Ovako loša atmosfera koja je kreira u srpskom društvu neće moći još dugo, pa ili ću ja proći kao moji prijatelji Mateo Renci i Bojko Borisov, ili će neki drugi da se obraćaju građanima s nekog drugog mesta a ne s ove govornice“.

Istovremeno, kako je rekao, „mislim da je od presudnog značaja u Srbiji da se manemo pogrešnih odluka, zbog kojih smo, imajući u vidu bahatost i neodgovornost, platili najvišu cenu“.

„Građanima Srbije i poslanicima želim da zahvalim jer bez suvišnih emocija razumeju šta radimo ali i šta rade neki drugi.Radim i radiću samo ono što je u interesu Srbije, zakleo sam se na Ustav i volim je, ne manje od vas, a mislim da je volim najviše na svetu.“

VUČIĆ

Vučić je rekao da još nema izborni štab i da će ga formirati dovoljno kratko pred izbore kako bi se suprotstavio opoziciji. Tokom rasprave o budžetu u Skupštini Srbije odbacio je kritike opozicije navodeći da je čist kao suza i da ih zato na izborima pobeđuje.

„Ja sam čist kao suza i zato vas pobeđujem i pobeđivaću vas dokle god budem hteo da se bavim politikom“, rekao je Vučić.

Rekao je da ni Han niti bilo koji drugi komesar ni ambasador ne mogu da mu govore o unutrašnjim pitanjima Srbije, osim o reformama.

Vučić je odbacio navode Obradovića da je Vladimir Beba Popović u izbornoj noći 24. aprila bio u izbornom štanu Srpske napredne stranke i da je Popoviću prebačeno na račun u austrijskoj banci pet miliona evra.

„Ja ni ne znam šta je pet miliona evra. Ako nađete bilo koji dinar da sam prebacio Bebi Popoviću na račun austrijske banke, neću više biti premijer. Lažovu jedan, kakve vi to stvari izgovarate i nije vas stid“, naveo je Vučić.

Premijer je tokom rasprave odbacio i kritike da ga je finansirao Miroslav Mišković, navodeći da Mišković danas ne upravlja Vladom Srbije i da on „ne prodaje obraz ni za milijardu“.

„Prestanite s tim glumatanjem, niti imate veze sa srpstvom, niti sa Srbijom, niti s njenom budućnošću, niti bilo šta znate o ekonomiji, rezultatima i brojevima“, poručio je potom Obradoviću premijer Vučić.

„Kažete subvencije za strance su veće nego budžet za zdravstvo, a istina je da su 30 puta manja davanja za strane investitore nego što iznosi budžet za zdravstvo“, objasnio je Vučić.

„Vama je važno kad će skupštinska plata, da možete u skupštinski restoran i plašite se izbora“, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da čak i te napade ne umeju sami da artikulišu i da ih izgovore nego čitaju ono što im je neko napisao.

Premijer je rekao i da je „u Srbiji prošlo vreme siledžijstva, batinanja, kao i laži i izbornih krađa zajedno sa ambasadorima“, i naveo da je teško raditi u trenucima kada ne postoji nijedna vrednost, ili brojka, već je dovoljno da se izmisli šta ko poželi.

Tu je Bošku Obradoviću poručio „da ne treba da preti jer nije fasciniran siledžijama“.

„Siledžijstvo više u Srbiji nećete moći da pokazujete, a garantujem da više nijednu ženu nećete moći da udarate kao što ste to učinili u Narodnoj Skupštini“, naglasio je Vučić dodajući da je napadnuta žena dala izjavu policiji u vezi sukoba sa „američkim eksponentom“, kojeg je u Skupštinu uveo američki ambasador.

U moru laži koje je, kako je rekao, izneo Obradović, Vučić je pomenuo da je on smenio Dinkića, za razliku od tvrdnje da on i dalje sedi u vladi, dok mu je, kako je naveo, Obradović svojevremeno „ljubio ruku, kao i Koštunici“.

„Vojni budžet je veći, a Obradović očigledno ni to nije razumeo“, naveo je Vučić, jer, kako je ocenio, ne ume ni da čita budžet.

„Lakše je izmisliti i ponavljati laži, ići na proteste vojske i policije, kojih ima svuda, ali su u Francuskoj i Nemačkoj, recimo zabranjeni. A ja sam ponosan što 95 odsto ljudi neće ni s vama ni s takvima koji protestuju protiv sopstvene države“, poručio je Vučić.

Govorite o mojim prijateljima, navodeći Matea Rencija i Bojka Borisova, dodao je Vučić i istakao da oni jesu njegovi prijatelji te dato nema veze s tim dali su na vlasti.

„To su moji prijatelji, u tome se razlikujemo, jer ne odustajem od njih ni kada više nisu na vlasti“, rekao je Vučić i dodao da će i uz Merkelovu biti uvek bez obzira na njenu poziciju.

Ali, kako je primetio, i „nemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno rekla da je iz prošlih pojedinih izbora u Evropi i svetu videla da nije dovoljno da četiri godine radite najbolje za svoju zemlju, već da su, u vreme brzih informacija, dovoljne tri ili četiri laži da vas napadnu, a da ne možete da se odbranite“.

Šešelj Vučiću: Zašto 10 miliona za Fondaciju Zoran Đinđić?

Lider SRS Vojislav Šešelj negodovao je zato što je u predlogu budžeta za 2017. predviđeno 10 miliona dinara za Fondaciju „Zoran Đinđić“.

„Koje zasluge to (nekadašnji premijer Zoran) Đinđić ima, je l’ to što je šef prvog mafijaškog puča“, upitao je Šešelj tokom rasprave o budžetu za 2017. godinu u Skupštini, navodeći da Đinđić zaslužuje samo jednu stvar – da se rasvetle okolnosti njegovog ubistva.

„Da sam ja izabran za šefa Odbora za kontrolu službi bezbednosti, a ne (Igor) Bečić, verujte, već bi to bilo razjašnjeno“, kazao je Šešelj.

On je kazao i da je Đinđić „osmislio 12 godina propadanja Srbije“ i da je dao „sistem po kome su radili Vojislav Koštunica i Boris Tadić i ostali“.

Na njegove navode reagovao je lider Nove stranke, bivši premijer Zoran Živković.

„Zoran Đinđić je čovek koji nije zaslužio da se o njemu govori zlo, ovo je lični obračun s pokojnim Đinđićem. Ne znam zašto to neko radi, da je zdravo i normalno, nije sigurno“, rekao je Živković i istakao da Đinđić sigurno nije bio mafijaš.On je upitao predsednicu parlamenta Maju Gojković zašto nije prekinula Šešelja dok je govorio.

Gojkovićeva mu je rekla da je Šešelj govorio o budžetu, ali i pitala ga zašto nije reagovao dok je poslanik Dveri Boško Obradović vređao poslanika Muamera Zukorlića i premijera Aleksandra Vučića.

Ona je kazala i da može da raspiše javnu nabavku za flastere koje bi lepila poslanicima kada govore nešto što se nekom ne sviđa i da samo kažu za koga koju boju da naruči.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je bila njegova odluka da se izdvoje sredstva za tu fondaciju.

Nakon toga, Šešelj je insistirao da mu Vučić odgovori koja je to zasluge za srpski narod imao Đinđić.

„Zoran Đinđić i Slobodan Milošević su, nažalost, mrtvi, a ja se trudim da kao premijer ne kažem ni jednu ružnu reč protiv njih, jer znam da ima ljudi koji poštuju njihov rad i delo.

Ja sam odgovoran što je izdvojen novac i mislim da je dobar put da to učine politički protivnici, a ne istomišljenici i da na taj način pokažemo da nam državne stvari nisu važne samo u kampanji“, kazao je Vučić.

(Agencije)

Share this post: