UDARNA VEST – ALBANCI U STRAHU! KOSOVO I „BONDSTIL“ NA METI PROJEKTILA – IRAN ZAPRETIO: „Uništićemo sve američke baze!“

Komandant iranske Revolucionarne garde upozorio je da bi američke vojne baze na Bliskom istoku mogle biti izložene riziku od iranskog raketnog napada, ukoliko Vašington uvede nove sankcije Teheranu.

Američki predsednik Donald Tramp planira da u narednim danima objavi da se Iran ne ponaša u skladu sa međunarodnim sporazumom za ograničenje nuklearnog oružja iz 2015. i potom pruži Kongresu rok od 60 dana da odluči da li da obnovi ekonomske sankcije Teheranu.

Međutim, iranski državni mediji danas navode izjavu komandanta Iranske revolucionarne garde, Mohameda Ali Džafarija, da će SAD, ukoliko budu uvedene nove sankcije, morati da „pomere svoje regionalne baze van dometa iranskih projektila u radijusu od 2.000 kilometara“.

Američke vojne baze locirane u Bahreinu, Iraku, Omanu i Avganistanu i sve su u radijusu od 500 kilometara od iranske granice, a granica od 2.000 kilometara drastično povećava broj uključenih zemalja o završava se negde oko Bondstila, sa zapadne i sve do kine i Rusije sa istočne i severne strane.

Džafari je odbacio pregovore sa SAD o regionalnim pitanjima i rekao da će, ukoliko Vašington proglasi Revolucionarnu gardu, koja je najsnažnija oružana sila u Iranu, terorističkom grupom, Teheran, u tom slučaju, recipročno smatrati američku vojsku teroristima.

Džafari je takođe ukazao da bi evenutalne nove sankcije okončale „svaku šansu za buduće interakcije “ između Vašingtona i Teherana.

(Glas Amerike, Pravda)

Share this post: