UDARNA VEST – HITNO ZASEDANJE: Po nalogu Kongresa ministarstvo odbrane SAD o saradnji RUSIJE i SRBIJE!

Američko ministarstvo odbrane objavilo je da će zajedno sa Stejt Departmanom, a po nalogu Kongresa SAD, tokom naredne godine izvršiti procenu saradnje svih država zapadnog Balkana sa SAD, ali i Ruskom Federacijom u oblasti odbrane.

Izveštaj o tome dostaviće nadležnim komisijama američkog zakonodavnog tela.

U federalnom zakonu o budžetu i planovima SAD za odbranu za 2018. godinu, koji je prošle nedelje stupio na snagu, precizira se da taj izveštaj treba da sadrži i detaljne informacije o vojnoj saradnji BiH, Srbije, Kosova zasebno, kao i Makedonije sa Rusijom.

„Izveštaj mora da sadrži listu naoružanja, odbrambenih sistema i vojne tehnologije vredne milion ili više dolara, koje je dobila ili kupila bilo koja država zapadnog Balkana od 2012. godine.

Takođe mora da sadrži i opis učešća vojnih snaga u treninzima i vežbama sa Rusijom u istom periodu, kao i opis ugovora o saradnji u koje su ušle zemlje regiona sa Rusijom“.

Osim toga, Vlada SAD će Kongres morati da upozna i sa procenom „obaveštajne saradnje država zapadnog Balkana sa Rusijom“, kao i o posledicama te saradnje po interese SAD i NATO – ne samo država regiona već i država koje graniče sa Zapadnim Balkanom.

(Mediji)

Share this post: