UDARNA VEST – KINA MOBILIŠE VOJSKU: Vrhovni kineski general upozorio da bi rat sa Severnom Korejom mogao izbiti u svakom času!

Vrhovni kineski general je upozorio da bi rat sa Severnom Korejom mogao izbiti u svakom času.

Zbog mogućnosti novog svetskog rata do marta, general sugeriše da kineska vojska mobiliše svoje trupe na granicu sa Severnom Korejom.

Kako bi se spremili na konflikt koji bi mogao da izbije bilo kad od sad pa do marta, general-pukovnik Vang Gonguang tvrdi da bi Kina trebala da mobiliše svoju vojsku što pre.

“Global Tajms”, englesko izdanje publikacije pekinške vlade “Pipls Dejli Čajna”, objavio je zvanično upozorenje da je potrebno biti „mentalno spreman za rat u bilo koje vreme“.

„Kina bi trebala biti psihološki spremna za potencijalni korejski rat, a regioni severoistočne Kine bi zbog toga trebali biti mobilisani“, rekao je general Vang.

On je takođe urgirao postavljanje antiraketnih sistema i trupa na granicu sa Severnom Korejom u iščekivanju konflikta između Severne i Južne Koreje i drugih kao što su Japan i SAD.

Ukoliko izbije rat, Južna Koreja i Kina će biti dve najuništenije zemlje. Obe zemlje će biti izložene teškom nuklearnom zagađenju i zemljotresima.

„Takva mobilizacija nije zbog lansiranja rata, već iz odbrambenih razloga“, rekao je on. Kako navodi “San UK”, kineski vojni ekspert i televizijski komentator Song Žongping, je rekao da Kina mora biti spremna za izbeglice koje će  nagrnuti preko granice u slučaju konflikta.

Song je takođe rekao da bi SAD mogle reagovati impulsivno oko vojne odluke Kine, i izazvati rat dok je sve što ova komunistička nacija želi- samo priprema.

„Defanzivne akcije bi mogle dovesti do uključenja, ako postupci SAD na Korejskom poluostrvu zaprete suštinskim interesima Kine“, rekao je Song.

Ovo upozorenje dolazi neposredno nakon što je kineska vazdušna jedinica sprovela još jednu rundu dugih vežbi u ponedeljak, preletajući preko Japanskog mora, izazivajući avione Južne Koreje da se razbeže.

Kineska vazdušna sila je navela u izjavi, da je borbena letelica preletela preko “Tsušima” moreuza koji razdvaja Južnu Koreju od Japana, i međunarodne vode u Japanskom moru.

„Japansko more ne pripada Japanu“, rekao je potparol vazdušne jedinice Šen Jinke, dodajući da su vežbe bile zakonite i unutar razuma.

(Webtribune.rs)

Share this post: