UDARNA VEST – NIŠTA NIJE NAUČIO NA PRIMERU JUGOSLAVIJE: Porošenko izabrao rat!

Poruka

Usvajanje zakona o reintegraciji Donbasa će značiti da Kijev bira rat, rekao je predstavnik Donjecke Narodne Republike u kontakt grupi za rešavanje krize u Ukrajini Denis Pušilin.

– Ovaj zakon je u potpunoj suprotnosti sa Minskim sporazumom i blokira pregovarački proces, navodi se u saopštenju Pušilina.

On smatra da davanje predsedniku Ukrajine prava da upotrebi oružane snage u Donbasu dodatno razdvaja DNR i LNR od Kijeva.

Pušilin je, takođe, istakao da kijevske vlasti jednostrano proglašavaju agresiju strane države uprkos stavu Saveta bezbednosti UN, uprkos tome što samo ovo telo ima pravo da utvrđuje agresiju.

– U vezi sa tim, o razmatranju i usklađivanju odredaba ovog nacrta sa predstavnicima republika, kao što je predviđeno Kompleksom mera, ne može da se govori, rekao je on.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko podneo je na razmatranje Vrhovnoj radi nacrt zakona o reintegraciji Donbasa.

U dokumentu se Rusija naziva „zemljom-agresorom“ koja je „privremeno okupirala“ deo ukrajinske teritorije pomoću redovne vojske. Takođe se tvrdi da je Moskva „podržavala terorizam u Ukrajini“.

Nacrt zakona predviđa mogućnost uvođenja ratnog stanja na određenim teritorijama na jugoistoku Ukrajine. Osim toga, on daje predsedniku pravo da koristi vojsku u Donbasu.

Oslobađanje regiona se u dokumentu naziva „ciljem državne politike“.

Za to vreme, ukrajinska vojska pojačala je napade teškim naoružanjem na civilna naselja u blizini zone razdvajanja.

Tako je tokom prethodne noći izveden napad granatama sa zapaljivim punjenjem na Zajcevo, pri čemu je izgorelo jedno domaćinstvo u tom selu:

U napadu, nije bilo ljudskih žrtava, ali je ovo očigledan znak da se sprema novi talas nasilja od strane kijevskog režima, ukoliko zakon zaista bude izglasan u Radi.

(rs.sputniknews.com, Pravda)

Share this post: