UDARNA VEST – Pjongjang: Što se nas tiče, nuklearni rat može da izbije svakog trenutka!

Severna Koreja poručila je UN da nikada neće pregovarati o rashodovanju svog nuklearnog arsenala ukoliko SAD ne promene svoju „neprijateljsku“ politiku.

Pjongjang je upozorio da „nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku“.

Zamenik ambasadora Severne Koreje u UN Kim In Rijong rekao je Odboru za razoružanje pri Generalnoj skupštini UN da je situacija na Korejskom poluostrvu „dostigla veoma kritičnu tačku i da nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku“, prenosi AFP.

„Ukoliko se neprijateljska politika i nuklearna pretnja SAD u potpunosti ne iskorene, nikada nećemo staviti naše nuklearno oružje i balističke rakete na pregovarački sto ni pod kakvim okolnostima“, istakao je on.

Severnokorejski diplomata je naveo i da je, posle niza raketnih lansiranja i šeste nuklearne probe, njegova zemlja „prošla kroz poslednju kapiju“ na putu ka statusu punopravne nuklearne sile, s mogućnostima da izvede nuklearni napad.

„Celokupna kopnena teritorija SAD je u našem dometu i ako se SAD usude da napadnu makar i centimetar naše svete teritorije, neće izmaći našoj oštroj kazni u bilo kom delu sveta“, rekao je Kim.

On je napomenuo da Severna Koreja neće uzeti na nišan nijednu zemlju koja se ne pridruži vojnoj kampanji na čelu sa SAD.

„Sve dok ne uzme učešće u američkim vojnim akcijama protiv Severne Koreje, nemamo nameru da upotrebimo nuklearno oružje niti da pretimo takvim oružjem nijednoj drugoj zemlji“, naglasio je on.

SAD i Južna Koreja počele su danas 10-dnevne zajedničke pomorske vežbe, u novom pokazivanju snage protiv Pjongjanga, a u njima učestvuju i jedan američki nosač aviona i dva američka razarača, napominje francuska agencija.

Share this post: