UDARNA VEST – PRESUDA GENERALU 22. NOVEMBRA!

Prvostepena presuda generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću biće izrečena 22. novembra, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Uhapšen je u maju 2011. nakon višegodišnjeg skrivanja. Proces pred Tribunalom u Hagu počeo je u godinu dana kasnije.

Optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

U dve tačke, general Mladić optužen je za genocid, a preostale mu na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premeštanje stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Ta krivična dela, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjena su u 15 opština širom BiH.

Prošlog meseca neki mediji su naveli da se Mladić, koji je imao moždani udar i zbog teškog zdravstvenog stanja nije u potpunosti u mogućnosti da prati suđenje, oseća loše, odnosno damu je zdravstveno stanje dodatno pogoršano.

Zbog toga su njegovi pravni zastupnici, ali i porodica, zatražili od Vlade Srbije da u Hag pošalje garancije za njegovo lečenje u Srbiji.

(B92)

Share this post: