UDARNA VEST – ŠOKANTNO: Poznatom srpskom psihologu i humanitarcu došli u stan i odveli dete!

foto: Dragana Udovičić

Klinički psiholog, profesor i pisac Mila Alečković zajedno sa svojim suprugom Ivom Bajatom obratila se nedavno srpskoj javnosti zbog porodične drame kroz koju prolaze od sredine decembra.

Naime, Mila i Iv su bili hranitelji devojčici koja je došla iz izbegličke porodice sa prostora Kosova i Metohije.

„Preuzeli smo je na hraniteljstvo kada je imala šest godina, potpuno legalno, a onda su nam sredinom decembra došli na vrata zaposleni iz Centra za socijalni rad iz Obrenovca i Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Beogradu da vode devojčicu u drugi dom“, ispričala je Mila na snimku koji je objavljen pre nekoliko dana.

Mila je napomenula da je devojčica kada je došla kod njih bila u užasnom stanju.

„Dete je bilo u fizičkom i psihičkom rastrojstvu, sa trulim zubima, ranama i plikovima na koži, uplašena i u konstrantnom strahu“, govori ona.

Na konferenciji za medije, čuveni psiholog pokazao je crteže devojčice po dolasku u njihovu porodicu koji su ih zabrinuli.

Devojčica je nacrtala grob u kojem su ona, Mila, njen suprug i učiteljica.  Mila je sa stručne strane objasnila da je to bio strah devojčice od smrti koji je bio povišen i da je morala sa njom da radi na tome kako bi ga polako prevazilazila.

Mila i njen suprug, inače Francus po nacionalnosti, prihvatili su dete, kako kaže sa velikom ljubavlju, upisali je u elitnu školu, hranili je, lečili i radili na njenom samopouzdanju.

„Teško joj je bilo u početku da se privikne na nas, na novu sredinu, školu, izborili smo se da bude u odeljenju kod učiteljice koja je takođe poreklom sa Kosova, kako bi mogla da se poistoveti sa nekim i kako bi učiteljica mogla da je ohrabruje“, objašnjava Alečković.

Nakon što se devojčica uklopila, dobila na samopouzdanju, počela je da crta vesele crteže gde su prikazani drugari iz odeljenja i porodice.

Alečković napominje da su se sredinom decembra najavili iz Centara da posete porodicu i vide kako je devojčica, da bi je kada su došli odveli u drugu porodicu.

„Službenici ovih centara su mlatili nekim rešenjem da dete napušta našu porodicu, a meni to rešenje niko nije unapred poslao.

Ne znam ni razlog zbog čega su odveli devojčicu, samo su nam rekli da nismo ispoštovali neka pravila, a ja ne znam koja.

Naravno da nisam želela da potpišem rešenje, upali su nam u stan, na agresivan način saopštili da devojčica mora da nas napusti, a nas niko nije ni upozorio niti rekao zašto“, tvrdi profesorka i klinički psiholog.

(Kurir)

Share this post: