UDARNA VEST – VUČIĆ PRELOMIO: Nećemo u NATO, hoćemo rusko oružje!

Srbija je na evropskom putu, ali nema nameru da se pridruži NATO, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Tas.

Istovremeno je rekao da Srbija planira da kupi najmanje šest ruskih vojnih helikoptera i sistema vazdušne odbrane.

„Srbija je na evropskom putu, ali razlika između Srbije i drugih zemalja u regionu je u tome što Srbija ne želi da se pridruži NATO.

Mi smo izabrali put vojne neutralnosti i ja sam to nedavno rekao liderima država članica NATO. Mi to ne krijemo“, izjavio je Vučić u danas objavljenom intervjuu, koji je ruskoj agenciji dao u Beogradu.

Predsednik Srbije je, takođe, naveo da je pre 10 dana bio u sedištu NATO u Briselu i da je 29 lidera država članica Alijanse informisao da naša zemlja nema nameru da se pridruži tom savezu.

„Srbija će održati svoju vojnu neutralnost. To je bila politika Srbije i tako će biti i dalje“, istakao je Vučić.

On je, u intervjuu ruskoj agenciji Tas, podsetio da je Srbija dobila šest ruskih vojnih aviona MiG-29, koji su podvrgnuti procesu modernizacije, izrazivši očekivanje da će oni biti u punoj operativnoj gotovosti u roku od nekoliko meseci.

„Uz to, želimo da kupimo oružje – najmanje šest vojnih transportnih helikoptera i sistema vazdušne odbrane“, rekao je predsednik Srbije.

On je naglasio da je Srbija nezavisna i vojno neutralna zemlja, te da stoga mora biti snažna u vojnom pogledu kako bi mogla da brani svoju teritoriju.

„Nadam se da ću o tome i o mnogim drugim temama razgovarati sa Vladimirom Putinom“, zaključio je Vučić.

Srpski predsednik će, najavljuje agencija, boraviti u poseti Moskvi od 18. do 20. decembra, a tokom posete će se sastati sa ruskim predsednikom Putinom.

Agencija navodi da se očekuje da će dva lidera razgovarati o širokom nizu bilateralnih i međunarodnih pitanja.

(TANJUG)

Share this post: