UEFA PRIMILA KOSOVO! Srbija će tužiti UEFA!

marko djuric srbija vlada

Evropska fudbalska unija (UEFA) primila je Kosovo u tu organizaciju kao 55. članica, iako prethodno nije promenjen Statut UEFA.

Tajnim glasanjem na Kongresu u Budimpešti je, ipak, odlučeno da Kosovo bude primljeno u UEFA. Za prijem Kosova glasalo je 28 delegata, 24 je bilo protiv, a dvojica su bila uzdržana.

Delegati UEFA ranije na Kongresu nisu odobrili promenu statuta prema kome bi bilo omogućeno priznanje zemalja koje nisu članice Ujedinjenih nacija, a koje su priznate od međunarodne zajednice na evropskom kontinentu.

FIFA će održati sastanak u ponedeljak u Meksiku, a o prijemu u svetsku kuću fudbala delegati bi mogli da odluče četiri dana kasnije. Ako Kosovo bude primljeno, moći će da igra kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Srbija će tužiti UEFA

Fudbalski savez Srbije tužiće UEFA Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lozani zbog odluke da primi u članstvo Kosovo, najavili su direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle odluke UEFA, Đurić i Udovičić su poručili da je tom odlukom pogaženo pravo, bačen pod noge Statut UEFA, a sport stavljen u funkciju politike.

Đurić je rekao da će država pomoći Fudbalskom savezu Srbije kako ta odluka ne bi prošla glatko i naveo da i činjenica da je 11 država koje su priznale Kosovo glasalo protiv govori da je svest sportista i sportskih saveza na visokom nivou.

Udovičić je naveo da odluka UEFA otvara Pandorinu kutiju, ali i neke nove apetite i ruši sve principe za koje se UEFA borila. „Iskoristićemo sve, pa i lične kontakte, kako bi se ova odluka opovrgla“, rekao je Udovičić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je prijem Kosova u Evropsku fudbalsku uniju samo još jedna opomena da živimo u svetu interesa i politike, a ne prava i pravila.

U pisanoj izjavi, Dačić je rekao da Srbija mora da se realno i racionalno odnosi prema činjenici da je moguće da se u slučaju Kosova krši čak i Statut UEFA, samo da bi se ostvarila obećanja sponzora kosovske nezavisnosti.

(Beta, RTS)

Share this post: