UZAJAMNE POHVALE NE ZNAČE NIŠTA: Evo kako Tramp i Putin mogu pronaći zajedničke interese!

putin tramp vladimir donald

Dok naslovi o novom Hladnom ratu pune svetske medije, koji iščekuju da vide šta će se desiti kada Donald Tramp stupi u Belu kuću, politika Vašingtona ostaje nepromenjena.

Ono što bi, međutim, eksperti Stejt Dipartmenta zapravo trebali raditi jeste da postave nove okvire američko-ruskih odnosa tako da se prepoznaju pravi problemi i da se oni rešavaju u doglednom roku, umesto što se podstiče hladnoratovski mentalitet (prisutan sa obje strane) u kojem ovo nadmetanje može i treba da traje večno.

Od početka ukrajinske krize 2014. godine, odnosi SAD i Rusije spali su na zapanjujuće nizak novo.

Ipak, trenutna situacija ne može se uporediti sa Hladnim ratom pre svega jer nema ideološkog sukoba koji polarizuje svet i dovodi do proksi sukoba širom planete.

Trenutne tenzije na liniji Moskva-Vašington počivaju pre svega na geopolitičkim sukobima interesa.

Da bi se to popravilo, neće biti dovoljna uzajamna naklonost Vladimira Putina i Donalda Trampa, već pronalaženje tački slaganja od kojih treba krenuti ka osetljivijim pitanjima.

Nuklearni sporazum sa Iranom predstavlja možda najbolji primer šta ove dve globalne sile mogu uraditi kada sarađuju, i kako čak i kada pregovori prolaze kroz tešku fazu, drugi segmenti odnosa ne moraju da trpe.

Tokom sledeće godine, sirijski rat i neophodnost da se zaustave patnje i smrti, dok se istovremeno vodi borba protiv terorizma, postavit će pred Putina i Trampa ozbiljne izazove, ali će i pružiti priliku za konstruktivnu akciju zasnovanu na paralelnim interesima.

Činjenica da je novoizabrani predsednik SAD izjavio da američko snage treba da se koncentrišu na DAIŠ, a ne na rušenje Asada, uliva nadu da će ovaj prostor za saradnju biti iskorišten.

Tamo gde su interesi dve zemlje suprotstavljeni ili gde je ponašanje jedne strane neprihvatljivo, treba transparentno staviti drugoj strani do znanja da takva politika postavlja granice unapređenja odnosa.

Jedan od najboljih testova za ovakav pristup predstavlja će pregovori oko ograničenja nuklearnog naoružanja, koji vrlo lahko mogu učiniti novi Hladni Rat daleko sličnijim starom.

Pre svega, Amerika treba tretirati Rusiju (i obratno) kao supersilu s legitimnim interesima, ali istovremeno, mora da je spreči da te interese ostvaruje nelegitimnim sredstvima.

Da bi do toga došlo, Zapad će morati da se obaveže na neutralnost Ukrajine, a Rusija će morati obustaviti podršku pobunjenicima u Donbasu.

Tek onda se može očekivati povratak Rusije u G8 i uspostavljanje efikasnije saradnje između dve globalne supersile.

(Global CIR/Newsweek/NI)

Share this post: