VELIKI PODUHVAT ZA VELIKU ZARADU KRENUO U ROKU: Putin lično lansirao prvi tanker!

Putin na Yamalu lansira prvi tanker

Rusija je u petak pustila u rad terminal za ukapljeni prirodni gas (LNG) koji će uskoro postati deo mreže kojom će ta država ozbiljno konkurisati Kataru.

U gradnju Yamal LNG terminala uloženo je 27 milijardi dolara, a nalazi se u severnom Sibiru, blizu arktičkog kruga. Radi se o regiji koja potencijalno skriva više gasa nego celi Persijski zaliv.

Operater terminala je ruska kompanija Novatek, a udeo u tom projektu drži još i francuska energetska kompanija Total kao i kineski partneri – kompanija China National Petroleum i fond Puta svile.

Kako piše Blumberg, utovaru prvog LNG tankera-ledolomca prisustvovao je i ruski predsednik Vladimir Putin u društvu delegacije u kojoj se nalazio i saudijski ministar energetike.

 Najseverniji LNG terminal pušten je u rad u roku i u okviru predviđenog vremena što je u toj branši više izuzetak nego pravilo.

Rusija kao najveći svetski izvoznik gasa do sada se oslanjala na isporuku gasovoda.

Sada cilja na gradnju niza LNG terminala od Baltika do Pacifika čime bi konkurisala najvećim proizvođačima – Kataru, ali i Australiji i SAD-u.

Kako bi ruski ukapljeni gas bio konkurentniji, Kremlj tu vrstu isporuka namerava da oslobodi izvoznih nameta na gas koji su do septembra doneli 7,3 milijarde dolara.

(Poslovni dnevnik)

Share this post: