(VIDEO) HAOTIČNO STANJE U TURSKOJ: Pet specijalaca poginulo u napadu PKK, šteta od navodnog ‘ udara’ 100 milijardi dolara!

Ankara-bomba-Turska eksplozija

Pet policajaca je poginulo, a četiri su ranjena u napadu na autoputu u Bingolu, gradu na jugoistoku Turske.

Pripadnici organizacije Radnička partija Kurdistana (PKK) izveli su napad na vozilo u kojem su bili pripadnici specijalne policije Turske, prenosi Anadolija.

Napad je izveden automobilom natovarenim eksplozivom, koji je aktiviran dok se policijsko vozilo kretalo autoputem.

Ranjeni pripadnici policije su prebačeni u lokalne bolnice. Na mesto događaja je upućen veliki broj vozila hitne pomoći.

Guverner Yavuz Selim Kosger je kazao za Anadoliju da je napad izveden automobilom bombom koji je bio parkiran pored autoputa.

Istakao je kako je automobil-bomba aktiviran dok se tim putem kretalo policijsko vozilo u kojem su se nalazili policajci koji su se vraćali sa smene na aerodromu Bingol.

Dodao je kako je na tom području pokrenuta operacija protiv pripadnika PKK.

Jugoistok Turske je pogođen talasom napada od obustave prekida vatre između Radničke partije Kurdistana i zvanične Ankare pre godinu dana.

Diyarbakir i okolna područja su proteklih meseci meta napada pripadnika PKK-a u vreme kad turska vojska vodi veliku ofanzivu protiv kurdskih boraca.

PKK se bori protiv turskih vlasti od 1984. godine. Prvo su se borili za kurdsku nezavisnost, a sada traže veću autonomiju i prava za najveću etničku manjinu u Turskoj.

Šteta od navodnog ‘udara’ 100 milijardi dolara

Neuspeli vojni udar sredinom jula koštao je do sada tursku privredu 100 milijardi dolara, a taj iznos će rasti, rekao je danas ministar trgovine i carine Bulent Tufekči.

Vojni udar koji je pokrenut 15. jula ugušen je sutradan, a u sukobima je poginulo 240 ljudi, dok je preko 2.000 ranjeno.

„Ako uračunamo sve avione, helikoptere, oružje, bombe i zgrade, njihova cijena je najmanje 300 milijardi lira /100,4 milijardi dolara/, prema preliminarnim podacima. Ova brojka može da poraste kada bude izvršena detaljana procena“, rekao je Tufekči.

On je dodao da će troškovi rasti srednjoročno, rekao je ministar listu „Hurijet“.

Tufekči je naglasio da je tursko tržište položilo „težak ispit“, pošto su banke i berza otvoreni samo dva dana posle neuspelog vojnog puča.

Navodni ‘vojni udar’ je Erdoganovom režimu poslužio kao opravdanje i za katastrofalnu ekonomsku krizu, izazvanu pogrešnim vođenjem spoljne politike, ruskim sankcijama, ali i ratom koji je pokrenut protiv Kurda na jugoistoku zemlje. 

Dovoljna su  bila ‘ tri sata’ navodnog udara da se pronađe opravdanje za sve prethodne greške.

(Global CIR/Avaz.ba/Agencije)

 

Share this post: