(VIDEO) PEKING U VRHU SVEMIRSKIH SILA: Kina osvaja tamnu stranu Meseca!

Ilustracija

foto: pixabay

Kina je poručila danas da će ubrzati razvoj svoje svemirske industrije najavljujući planove po kojima bi trebalo da postane prva zemlja koja će uspešno spustiti sondu na tamnu stranu Meseca do 2018. i lansirati sopstvenu sondu na Mars do 2020. godine, prenosi Tanjug

„Istražiti ogroman kosmos, razviti svemirsku industriju i unaprediti Kinu u svemirsku silu je san kojim neprekidno težimo“, navedeno je u Beloj knjizi u kojoj se utvrđuje strategija za istraživanje svemira u narednih pet godina.

U dokumentu se ističe da Kina namerava da koristi svemir u miroljubive svrhe i za garanciju nacionalne bezbednosti, kao i kako bi sprovela najsavremenije naučno istraživanje.

U Beloj knjizi, koju je objavila kancelarija za informisanje kineskog kabineta, ukazuje se na rastuće ambicije u svemirskom programu Kine koji, ocenjuje AP, već brzo napreduje.

Kina posvećuje veliku pažnju razvoju svemirske industrije, koja se smatra simbolom nacionalnog prestiža kako bi se podigao ugled zemlje u svetu. Iako se to ne navodi u beloj knjizi, krajnji cilj Kine je da spusti astronauta na Mesec, tvrdi američka agencija.

Pogledajte video:

(Tanjug)

Share this post: