VIDEO UŽIVO – SUD U KOLMARU DANAS O IZRUČENJU: Haradinajeve pristalice se okupljaju u sudu

haradinaj-francuska

Foto Tanjug, AP

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru danas treba da saopšti svoju odluku povodom zahteva Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Haradinajeve pristalice se već okupljaju u sudnici u Kolmaru.

Sednica Istražnog odeljenja tog suda biće otvorena je za javnost i zakazana je za 9 časova.

LIVE nga Colmar: Në pritje të seancës për Haradinajn

Posted by IndeksOnline on среда 1. март 2017.

Ispred sudnice se nalazi i veliki broj pripadnika policije.

Apelacioni sud u Kolmaru ima tri opcije u svom odlučivanju, tako da može da naloži prikupljanje dodatnih informacija i zatraži dalje razmatranje slučaja na sledećoj sednici, takođe može da da pozitivno mišljenje o zahtevu Srbije za izručenje ili da se sa njim nesaglasi, navela je ranije portparolka suda Sandra di Rosa u izjavi za Tanjug.

Prema njenim rečima, ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće.

Posle toga, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Ukoliko pak Apelacioni sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju doneće francuska vlada, navela je portparolka suda u Kolmaru.

Taj sud je 9. februara održao javnu sednicu na kojoj su svoje stavove o zahtevu Srbije izložili Haradinaj i njegovi braniocu, pa je radi većanja (utvrđivanja ispunjenisti uslova i glasanja) o zahtevu Srbije za izručenje odložio donošenje svoje odluke.

(Kurir.rs)

Share this post: