VIKILIKS ŠOKIRAO SVET: CIA se otrgla kontroli, postala je paravojna organizacija!

Dok bivši agenti kritikuju CIA zbog špijuniranja, potpredsednik Amerike obećao kažnjavanje Vikiliksa zbog objavljivanja tajnih dokumenata.

VAŠINGTON – Dokumenta koja je objavio Vikiliks pokazuju da se Centralna obaveštajna agencija (CIA) otrgla kontroli i da je postala paravojna organizacija, tvrdi Džon Kirijaku, bivši agent CIA.

– Zadatak CIA nekad je bio da regrutuje špijune, krade tajne i analizira ih kako bi pomogla političarima u razvijanju međunarodnih odnosa. Međutim, sada se pretvorila u paravojnu formaciju.

CIA ne bi trebalo da se bavi špijuniranjem svojih građana – kaže Kirijaku.

On dodaje da je do najveće promene u načinu rada agencije došlo posle 11. septembra 2001, kada je sve postalo podređeno politici.

– Većina ljudi na vrhu CIA su oni koje je doveo Barak Obama, pa su mnogi od njih uvereni da im je Donald Tramp neprijatelj i bore se protiv njega.

To je dovelo do velikih podela unutar obaveštajne zajednice – objašnjava bivši agent CIA.

Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je juče da će svom silom udariti na Vikiliks ako se dokaže da su objavljena dokumenta zaista iz CIA.

– Trgovina informacijama o nacionalnoj bezbednosti, što je navodno Vikiliks uradio, veoma je ozbiljan prekršaj. To je udar na bezbednost američkog naroda.

To smatramo veoma ozbiljnim i uradićemo sve što nam zakon dozvoljava da krivce kaznimo – poručio je on.

(Kurir)

Share this post: