VUČIĆ ODLUČIO: „Zamrzavam kontakte sa EU!“

Odlučio

Dok Hrvati ne ukinu blokadu poglavlja 26 – o obrazovanju i kulturi, premijer Aleksandar Vučić neće kontaktirati s predstavnicima briselske administracije u vezi sa evropskim putem Srbije – saznaju „Novosti“.

Na ovaj korak predsednika Vlade praktično je naterala ucenjivačka politika komšija, koji koriste svaku priliku da nas sapletu u pregovorima o članstvu u EU i da našu državu i njega lično diskredituju u diplomatskim krugovima.

Država, prema našim saznanjima, ostaje pri stavu da ništa neće menjati u poglavlju 26, jer su sve obaveze koje je preuzela Srbija u ovoj oblasti već ispunjene.

Međutim, kako saznaju „Novosti“, osim „treniranja mišića“ na Srbiji, blokada Hrvatske ima i drugu pozadinu i usko je povezana sa onim što se poslednjih dana dešava na relaciji Beograd – Moskva.

Komešanje u zapadnim centrima moći i spuštanje hrvatske rampe poklopili su se s najavom da će Vučić putovati u Rusiju 21. decembra, gde bi trebalo da se dogovori o nabavci ruskog naoružanja – šest aviona „mig 29“, 30 modifikovanih tenkova T-72 i 30 borbenih oklopnjaka.

Da je odluka Zagreba isključivo politička, potvrdili su i u ministarstvima kulture i prosvete, odakle poručuju da je Srbija uradila sve što je potrebno za otvaranje poglavlja 26.

– Na polju kulture nema otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske. Postojali su neki nesporazumi u vezi s vraćanjem imovine SPC koje su komisije dveju zemalja uspešno rešavale.

Ali hrvatska komisija je rasformirana, a novu još nisu imenovali – čuli smo od ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića.

Ministar prosvete Mladen Šarčević poručuje da naša zemlja u obrazovanju i pravima nacionalnih manjina ima standarde bolje od nekih zemalja EU:

– Ovo je politički hir Zagreba. Sve zahteve nacionalnih manjina ispunili smo, čak i više od onoga što se traži iz EU u toj oblasti.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je da nema ničeg dramatičnog u tome što je njegova zemlja blokirala otvaranje poglavlja 26 i dodao da uskoro očekuje smirivanje tenzija.

– Imamo očekivanja koja Srbija treba da ispuni kada je reč o pravima hrvatske nacionalne manjine. Posebno kada je reč o osnovnoškolskim i srednjoškolskim udžbenicima, gde može pokazati određeni signal, i tada će se pregovori o tome otvoriti.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman veruje da će naša zemlja uskoro otvoriti i poglavlje 26:

– Uspeli smo da otvorimo dva poglavlja, i to je pozitivno, jer pokazuje da postoji dinamični proces proširenja. Nadali smo se da ćemo otvoriti i treće. Verujemo da uslovi postoje i nastavićemo da diskutujemo o tome sa evropskim partnerima.

Što se tiče bilateralnih pitanja, to treba rešiti i to jeste bitno, ali to je nešto što treba da se rešava van procesa proširenja EU.

Članica Predsedništva SNS Vladanka Malović najoštrije je osudila „brutalnu hajku koju predstavnici hrvatske vlasti, političari i mediji vode protiv Vučića“.

– Ne čudi me što hrvatskim zvaničnicima smeta jasna i nedvosmislena poruka Vučića da Srbija više nikada neće dozvoliti ponižavanje svoje države i svojih građana, i što im je, prvi put otkako se pamti istorija srpsko-hrvatskih odnosa, u lice sasuo sve činjenice fašističke politike koju vodi Hrvatska.

Inače, osim Hrvatske, i Bugarska i Rumunija načelno su na sastancima Radne grupe za proširenje (KOELA) iznosile izvesne rezerve prema otvaranju poglavlja 26, ali one ne bi zakočile proces da je Zagreb glasao pozitivno – saznaju „Novosti“ u Briselu.

Predstavnici Sofije i Bukurešta izneli su stavove i očekivanja od Srbije, pre svega kada je reč o korišćenju jezika manjina u školama i verskoj službi, ali to nije bila prepreka za konačnu saglasnost za otvaranje poglavlja, jer su im bile dovoljne garancije koje su dobili od Beograda.

SPREMAJU NOVE UCENE

NOVI paket uslovljavanja Hrvati spremaju i u Evropskom parlamentu. Kako saznajemo, oni će i ove godine podneti mnogobrojne amandmane na nacrt izveštaja o napretku koji će izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister predstaviti u ponedeljak.

HVALA AMERICI

PREMIJER Vučić u sredu je razgovarao sa ambasadorom SAD u Beogradu Kajlom Skotom, kojem je zahvalio na podršci i pomoći Vašingtona i potpredsednika Džozefa Bajdena u približavanju Srbije EU.

On je čestitao Vučiću na napretku na evropskom putu ostvarenom tokom godine i ponovio stav administracije SAD da Vladi Srbije pruža punu podršku i pomoć u reformskom procesu i na putu evrointegracija.

I SAMI SE PODELILI

POTEZ Zagreba izazvao je podele i među Hrvatima u Srbiji. Hrvatski demokratski forum (HDF) iz Subotice odgovornost za propuste u školovanju svojih sunarodnika pripisao je Hrvatskom nacionalnom veću (HNV), jer „nije svih ovih godina uspeo da okupi eksperte koji bi mogli da napišu potrebne udžbenike“. Uzvratio je predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov:

– Država Srbija je odgovorna, nikako HNV. Ona treba da izda 186 udžbenika za sve nivoe obrazovanja na hrvatskom jeziku, i to je najbolji način da bude otvoreno poglavlje 26.

(Večernje novosti)

Share this post: