VUČIĆ ZAVOLEO ALIJANSU PRED OČIMA SRBA: Rusi neće dobiti status kao i NATO!

aleksandar-vucic-izbori

Premijer Srbije Aleksandar Vučić neće potpisati sporazum sa Rusijom kojim se Rusko-srpskom centru u Nišu daje sličan status koji je nedavno dobio NATO, piše list „Danas“.

Kako list saznaje iz izvora bliskih premijeru, Vučić već tri godine odbija da potpiše taj sporazum, a od te svoje odluke neće odustati ni sada, uprkos pozivima i stalnim apelima i „pritiscima da to učini“ kada premijer Rusije Dmitrij Medvedev bude posetio Beograd.

Kako je rečeno u Vladi Srbije, datum posete Dmitrija Medvedeva Srbiji još nije poznat. Ranije je, s ruske strane, najavljeno da bi dolazak Medvedeva trebalo da se dogodi na proleće, a Danasovi izvori spekulisali su da će premijer Ruske Federacije doći usred izborne kampanje u Srbiji, polovinom aprila.

Međutim, kako je rečeno u Vladi Srbije, datum dolaska je i dalje potpuno nepoznat.

Kako prenose izvori bliski premijeru Vučiću, srpski premijer ne želi da zajedno sa Dmitrijom Medvedevim stavi potpis na sporazum kojim bi se ruskom centru u Nišu dao diplomatsko povlašćeni status u odnosu na domaće zakonodavstvo.

Ukoliko bi se pak odlučio na taj potez, sporazum bi se našao u Ministarstvu unutrašnjih poslova na usaglašavanju, jer je to u ingerenciji tog resora Vlade Srbije.

Skupština Srbije usvojila je 13. februara Sporazum sa NATO, kojim je omogućeno da sa Vojskom Srbije razmenjuju poverljive informacije i opremu. Svim pripadnicima NATO u Srbiji garantuju se imunitet i privilegije, koji su utvrđeni Bečkom konvencijom.

Zvanična Moskva burno je reagovala na usvajanje Zakona o saradnji Srbije sa NATO, a odmah potom ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je da ne vidi zbog čega ne bi bio pečatiran i sporazum koji bi dao diplomatski imunitet i ruskim humanitarcima u Centru u Nišu.

Isti stav je izneo zatim i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je samo dan ranije stavio potpis na Zakon o sporazumu sa NATO.

Nikolić o potpisivanju tog sporazuma nije konsultovao Vučića, a poziv predsednika da bi premijer to trebalo da učini Vučić je shvatio u vrlo negativnom kontekstu.

Kako su rekli izvori bliski Vučiću, Nikolić, prema njihovom tumačenju, pokušava da ostavi utisak u javnosti da je pokušao da utiče na potpisivanje sporazuma sa Rusijom kako bi taj utisak stekao i Vladimir Putin, koji će 9. marta biti domaćin predsedniku Srbije u Moskvi.

S druge strane, u kabinetu predsednika Nikolića objašnjavaju da se njegovo zalaganje za potpisivanje sporazuma sa Rusijom zasniva na navodnom uspostavljanju balansa i potvrde vojne neutralnosti.

U svakom slučaju, poznavaoci prilika kažu da, iako Rusko-srpski centar u Nišu nije vojni, to bi u vrlo kratkom roku mogao postati.

(Danas.rs)

Share this post: