ZAHARČENKO OZBILJNO ZAPRETIO ZAPADNIM PLAĆENICIMA: Ako nas napadnete, ZAUZEĆEMO CELU UKRAJINU!

Aleksandar Zaharčenko

Aleksandar Zaharčenko

Lidеr Dоnjеckе Nаrоdnе Rеpublikе Аlеksаndаr Zаhаrčеnkо upоzоriо је dа ćе sе ukrајinskа vојskа pоvlаčiti dо Kiјеvа ukоlikо pоnоvо pоkušа dа nаpаdnе Dоnbаs, а „Мinskа 3“ nеćе biti.

„Nе žеlimо dа rаtuјеmо. Меđutim, аkо nаs Kiјеv оpеt nаpаdnе, mоgu dа kаžеm sаmо оvо — nеkа sе nе žаlе pоslе, pоvlаčićе sе dо Kiјеvа“, izјаviо је lidеr Dоnjеckе Nаrоdnе Rеpublikе.

Prеmа njеgоvim rеčimа, оbаvеštајnа službа Dоnjеckе Nаrоdnе Rеpublikе sаоpštilа је dа sе sprеmа оfаnzivа ukrајinskе vојskе nа Dоnbаs.

Zаhаrčеnkо је dоdао dа bi оbnоvа bоrbi u Dоnbаsu mоglа dа pоstаnе јеdinstvеn nаčin prеdsеdnikа Ukrајinе Pеtrа Pоrоšеnkа i njеgоvоg timа dа zаdržе vlаst i izbеgnu оdgоvоrnоst zа zlоčinе.

„Svе idе kа tоmе dа sе Pоrоšеnkо, sаtеrаn u ugао, bаci nа Dоnbаs. Моždа sukоb (Pоrоšеnkо) zаpоčnе sаm, а mоždа tuđim rukаmа.

Nа primеr, dа dâ kоmаndu kаznеnim bаtаlјоnimа dа isprоvоcirајu оbnоvu sukоbа. Меđutim, rеzultаt mоžе biti sаmо јеdаn — rаt“, upоzоriо је šеf DNR.

U iščekivanju velikog napada Ukrajinske vojske na Donbas u vreme pravoslavnog Uskrsa, lider DNR-a Aleksandar Zaharčenko upozorio je ukrajinske vojnike kakve ih posledice očekuju ukoliko se usude na takvu akciju i pozvao ih da blagovremeno pređu na stranu pobednika.

Predsednik Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko javno je pozvao ukrajinske vojnike da pređu na stranu DNR-a i obećao: „Čak i ako se samo predate – dobro ćemo vas hraniti, bolje nego što vas hrane u ukrajinskoj armiji“.

Ovaj poziv dolazi u atmosferi iščekivanja ukrajinskog napada na pravoslavni Uskrs.

„Svaki dan očekujemo da Ukrajinci napadnu. Ipak se nadam da će Uskrs proći mirno. Međutim, pošto naši protivnici vole da napadaju na Božić i Uskrs – ako to i ovoga puta urade, neka znaju da će to biti krvavi uskršnji praznici, ali ne za nas“, upozorio je Zaharčenko i naglasio: „Mi odavno čekamo bitku i spremni smo da ukrajinsku armiju dočekamo kako valja“.

Vođa DNR-a je u nastavku izjave pojasnio svoje obraćanje ukrajinskim vojnicima:

„Momci, savetujem vam da više pijete, da budete pijani, biće vam lakše. Gledajte da se predate, mi ćemo vas, za razliku od vaših, normalno hraniti. Što se pre predate – pre ćete se vratiti svojim porodicama. A ako poželite – možete ostati kod nas. Formiraćemo nove bataljone. Imamo dovoljno oružja“.

Zaharčenko ne krije da ima ambiciju – ukoliko dođe do novog rata – da u sastav Donjecke Republike vrati Mariupolj – njen najveći grad posle samog Donjecka koji je, prema njegovim rečima, „pod privremenom ukrajinskom okupacijom“.

Reč eksperta

Jedan od najboljih poznavalaca situacije u Ukrajini, Rostislav Išćenko, koji je do državnog prevrata živeo u Kijevu, ocenio je da je moguće da Zapad i dalje podstiče režim Petra Porošenka da vojno udari na Krim, ne bi li Rusiju uvukli u rat.

On smatra da je otpočinjanje tog, ili nekog novog rata protiv Donbasa, možda i jedini način koji Porošenko ima na raspolaganju da konsoliduje vlast.

Išćenko je uveren da bi rusko-ukrajinski rat trajao veoma kratko jer je ukrajinska armija u „žalosnom stanju“. Međutim, upozorava da bi i brza pobeda bila svojevrsna Pirova pobeda jer bi ogromni troškovi vraćanja ukrajinske privrede u normalu pali na teret Rusije.

(fakti.org/Pravda)

Share this post: