ZAPAD I ZAPADNI MEDIJI BESNI: „Srbija se naoružava u jeku napetosti!“

Ilustracija

foto: Tanjug

 

Svetske agencije izvestile su danas o ugovoru o kupovini devet helikoptera H145M koje su Ministarstvo odbrane i MUP Srbije danas zaključili sa kompanijom „Erbas helikopters“, a ističu da je Srbija dogovorila kupovinu ovih helikoptera kako bi ojačala svoju odbranu.

Navodi se da je to učinjeno „u okviru šireg plana modernizacije koji takođe uključuje nabavku aviona i opreme iz Rusije“.

Takođe je rečeno da je „srpska vojska, uključujući avijaciju, istrošila resurse tokom ratova 90-ih godina prošlog veka i većina njenih postojećih letelica bliži se kraju svojeg životnog veka“.

Agencije, uz podsećanje da je „ranije ovog meseca, Rusija donirala šest borbenih aviona MIG-29 Srbiji, pod uslovom da Beograd plati njihov remont“, navode da „Srbija balansira u svojim odnosima sa Rusijom, tradicionalnim slovenskim i pravoslavnim saveznikom, uz nastojanje da se pridruži Evropskoj uniji i podstiče veze sa NATO, iako želi da ostane vojno neutralna“.

Navodi se takođe da je ugovor o srpskoj kupovini devet „Erbasovih“ helikoptera potpisan „usred napetosti u regionu koje su pokrenute zbog borbenih aviona koje je Rusija donirala balkanskoj zemlji“.

„Nedavne napetosti između Srbije, tradicionalnog ruskog saveznika, i NATO članice Hrvatske podstakle mini trku u naoružanju između dve bivše jugoslovenske nacije, koje su bile u ratu tokom 90-ih godina prošlog veka“.

Ministarstvo odbrane i MUP Srbije zaključili su sa kompanijom „Erbas helikopters“ ugovor za nabavku devet erabasovih helikoptera (H145M), saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

(Agencije)

Share this post: