Zaplovio najveći razarač koji je ikada izgrađen za američku mornaricu!

Najveći ikad!

Najveći razarač koji je ikada izgrađen za američku mornaricu zaplovio je prvi put, od brodogradilišta “Bath Iron Works” rekom Kenebek, što je samo početak pre nego što dospe do otvorenog okeana.

Više od 200 brodograditelja, mornara i lokalnih stanovnika je gledalo polazak futurističkog razarača, koji je dug 182 metra i težak 15.000 tona. Planirano je da se testiranje broda i njegovih performansa obavi ove zime, da bi mogao da se dostavi mornarici sledeće godine.

Foto: Tanjug/AP

– Ovo je izuzetno uzbudljivo. Ovo je veliki dan za brodograditelje i za Amerikance. Prvi je u svojoj klasi.

Nikad nije postojalo ništa slično. Izgleda kao budućnost – rekla je Keli Kampana, jedna od zaposlenih.

Foto: Tanjug/AP

Brod ima električni pogon, novi radar i sonar, moćne rakete i oružje, kao i skriveni dizajn kako bi bi bio teža meta radarima. Oštri uglovi skreću pažnju neprijatelja sa radarskih signala, a radari i antene su skriveni u kućici na palubi. Napredna automatizacija omogućava da ratni brod funkcioniše sa mnogo manjom posadom od sadašnjih razarača.

Foto: Tanjug/AP

Sve inovacije i kašnjenja u izgradnji su podigle cenu broda “Zumwalt”, pa će tako prvi od tri broda u klasi koštati 4,4 milijardi dolara.

Foto: Tanjug/AP

Kritičari tvrde da ga njegov oštri oblik čini manje stabilnim od konvencionalnih brodova, ali mornarica je ipak uverena u dizajn razarača.

Foto: Tanjug/AP

(yahoo.com, foto: tanjug/ap)

Share this post: