A mislili smo da je to samo naučna fantastika: VEŠTAČKA INTELIGENCIJA POLUDELA!

Počelo je! Najpametniji računar na svetu je počeo psuje, a tehničari su mu obrisali memoriju jer je postao vulgaran! Pokupio je neke loše navike i sa Vikipedije. U testovima je čak koristio reč ‘sranje’ kao odgovor na upite ispitivača!

IBM-ov superračunar Watson, koji je pobedio sve ljudske šampione u kvizu ‘Izazov!’, a korišćen je i kao dijagnostički računar koji pomaže lekarima prilikom identifikovanja bolesti i pronalaženja idealnih tretmana, nedavno je ostao bez jednog celog memorijskog modula, jer je počeo da psuje u neprikladnim situacijama.

Kada su IBM-ovi inženjeri snabdevali Watsona informacijama – uz pomoć Vikipedije, kao i drugih enciklopedija i mnogih drugih izvora – u njegovu bazu informacija ubacili su i ceo ‘Urban dictionary‘, stranicu posvećenu modernom žargonu i kolokvijalnom govoru, kako bi bolje razumeo ljudsko izražavanje.

Ali, velika većina zapisa na Urban dictionary-ju zapravo su psovke i uvrede.

Watson jednostavno nije mogao da razlikuje pristojan govor i prostote, kojih je u Urban dictionary-ju mnogo, rekao je jedan od tehničara.

– Pokupio je neke loše navike i sa Vikipedije. U testovima, čak je koristio reč ‘sranje’ kao odgovor na upite ispitivača.

IBM-ov naučnik zadužen za Watsona, Erik Braun, morao je da razvije filter koji će sprečiti Watsona da koristi prostote u svakodnevnom govoru, a sve zapise iz Urban dictionary-ja morali su da izbrišu iz Watsonove memorije.

Da li je budućnost već počela?

 

Jutarnji

Share this post: