Alarmantno upozorenje stručnjaka: Čeka nas budućnost bez pitke vode, meso će biti rezervisano samo za najbogatije

Institut za vodu u Stokholmu objavio je alarmantnu studiju u kojoj ukazuje da će u svetu, ukoliko se nastavi trend naglog porasta broja stanovnika i prevelikog iskorišćavanja prirodnih resursa, u budućnosti ponestati kako pitke vode, tako i hrane.

U studiji su prezentovani novi dokazi koji ukazuju da bi nastavak trendova u proizvodnji mogao dovesti do ozbiljne nestašice hrane, ali i izvora slatke vode na Zemlji.

Na samom početku izveštaja napominje se kako danas u svetu postoji više od 900.000.000 gladnih, a čak 2 milijarde su pothranjene, iako produkcija hrane i dalje raste.

„Kako nahraniti celu populaciju na Zemlji – to je najveći izazov 21. veka. Prevelika proizvodnja hrane i njeno bacanje problemi su koji su sve izraženiji i koji bi mogli dovesti do nestanka pitke vode na zemlji. Moramo što pre pronaći novi recept pomoću kojeg ćemo hraniti svet u budućnosti“, kazao je urednik studije, dr Anders Jagerskog.

Budući da naučnici u sledeće dve decenije predviđaju porast stanovništva za oko 2 milijarde, jasno je kako će se i proizvodnja hrane morati povećati, što opet znači da će količine pitke vode na zemlji biti sve manje.

„Kako će zemlja nahraniti 9 milijardi ljudi, kada je već sada na svetu gotovo 2 milijarde pothranjenih?“, pitaju se autori studije. Ističu da na zemlji neće biti dovoljno vode koja bi omogućila zadovoljavajuću proizvodnju mesa za ishranu devet milijardi ljudi.

U čemu naučnici vide rešenje?

Iako tvrde da je smanjenje količine pitke vode na zemlji neupitno, stručnjaci su predložili nekoliko rešenja koja bi, barem delom, pomogla u sprečavanju pojave ovog crnog scenarija: redukcije u količini hrane koja svakodnevno završava u otpadu, razvijanje boljih mreža za hitne intervencije u slučaju prirodnih katastrofa te povećavanje investicija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Studija ističe i da bi se sa trenutno raspoloživom količinom vode na Zemlji moglo proizvesti dovoljno mesa ako bi njegov svakodnevni udeo u ishrani pao na 5%, sa sadašnjih 20%.

Index

Share this post: