AMERIČKI SENAT U RUKAMA PROIZVOĐAČA GMO HRANE

Američki Senat je odbio amandman o obeležavanju GMO-hrane na zakon o reformi poljoprivrede (Agriculture Reform, Food, and Jobs Act of 2012 – S. 3240).

Na osnovu ovog amandmana, američke savezne države bi dobile pravo da zahtevaju od proivođača da na pakovanjima jasno označe hranu koja sadrži GMO.

Senator Berni Senders (Bernie Sanders) iz Vermonta je podneo amandman „S. Amdt. 2310“ da bi američke savezne države dobile pravo da traže obeležavanje GMO-hrane bez straha od pritisaka biotehnološke industrije i federalne vlade. Amandman senatora Sendersa je povezan sa pokušajima države Vermont da u okviru svojih nadležnosti donese zakone kojima bi bilo omogućeno obeležavanje GMO-hrane.

Amandman je odbijen, pošto je za njega glasala samo Lisa Murkovski (Lisa Murkowski) republikanski senator sa Aljaske. Ostali republikanski senatori su bili protiv amandmana, a među njima su bili i republikanski kandidat za predsednika Mit Romni, kao i senator Ron Pol (Rand Paul), koji je sve vreme u kampanji prikazivan kao vođa konzervativnog krila republikanaca.

Odbijanje Sendersovog amandmana je još jednom pokazalo da u vezi sa pitanjem GMO-hrane ne postoji suštinska razlika između američkih demokrata i republikanaca.

Američki Senat je pokazao da na njega ima uticaj lobi proizvođača genetski modifikovane hrane jer je odbio amandman po kome bi proizvođači bili primorani da jasno obeležavaju hranu proizvedenu od GMO proizvoda.

To takođe znači da će proizvođači GMO hrane moći da veoma široko tumače svoja prava i obaveze. Kupci neće imati informacije šta se tačno nalazi u sadržaju kupljenog artikla i d ali je sastav koji s enalazi u proizvodu nastao od genetski modifikovane hrane.

To je veoma značajno jer će na deklaraciji stajati samo sastav ali ne i odkle on potiče što kupca dovodi u određeni nivo rizika.

Jasno je da su monopoli proizvođača veoma jaki d ačak upravljaju i Senatom najmoćnije države na svetu.

Share this post: