Amerika i Izrael nadgledaju ceo svet pomoću specijalnih virusa

„Vašington post” dobio nezvaničnu potvrdu da je novootkriveni virus koji je špijunirao iranske kompjuterske sisteme iz iste laboratorije kao i „staksnet”.

I novo oružje u neobjavljenom prvom svetskom sajber ratu koji se vodi bez ikakvih pravila, koprodukcija je SAD i Izraela, namenjeno sabotaži kompjuterskih sistema zajedničkog im protivnika, Irana.

Ovakvo poreklo „plamena” („flame”), kako je nazvan prošlog meseca otkriveni virus, potvrdio je jučerašnji „Vašington post”, pozivajući se na neimenovane američke i zapadne funkcionere. Nijedna od američkih službi – CIA, NSA i kabinet direktora obaveštajnih službi, po običaju da se operativne akcije koje su u toku ne komentarišu – nisu želeli da o ovome govore, odnosno saznanja prestoničkog lista potvrde ili opovrgnu.

Za razliku od „staksneta”, virusa koji je programiran sa glavnim ciljem da sabotira opremu u iranskim nuklearnim postrojenjima, „plamen” je namenjen isključivo špijunaži (mada sa prvim deli pojedine programske instrukcije). Među svojstvima mu je da uključuje mikrofone kompjutera koji su zaraženi, dojavljuje sve što se otkuca na tastaturi i snimke onoga što je trenutno na ekranu, a može da prenosi i telefonske razgovore sa mobilnih aparata opremljenih takozvanom blutut tehnologijom za bežično komuniciranje.

Na ovaj način nadgledani su računari iranskih funkcionera i pretpostavka je da su pribavljeni značajni obaveštajni podaci.

Ovo je Asošijeted presu potvrdio i neimenovani iranski oficir. Iranska novinska agencija (IRNA) objavila je međutim prošlog meseca izjavu Ali Hakim Džavadija, zamenika ministra komunikacija i informatičkih tehnologija, da su iranski eksperti već proizveli antivirus sposoban da „plamen” prepozna i eliminiše iz zaraženih računara.

Prema „Vašington postu”, upotreba „staksena” i „plamena” su prva kampanja sajber sabotaže koju je Amerika upotrebila protiv nekog svog protivnika.

Dosad su inače kao glavni „sajber agresori” ovde navođeni Kina i Rusija, pre svega njihova nastojanja da hakerskim provalama u sisteme američkih institucija i korporacija dođu do državnih, vojnih i poslovnih tajni. Otkriće „Vašington posta”, kao i ranija nezvanična potvrda o poreklu „staksneta”, pokazuju međutim da je reč o ratu svih sa svakim.

Razlika je jedino u kompleksnosti subverzivnih programa. Pomenuti američko-izraelski virusi smatraju se naime najsavršenijim ove vrste dosad i od samog početka se sumnjalo da su mogli da nastanu samo u laboratorijama nekog državnog sistema, koji ima dovoljno sredstava da angažuje najbriljantnije kripto-matematičare.

Konkretno, ovde to može samo tajnovita Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA), čije je sedište u blizini vojne baze Fort Mid, oko 60 kilometara od Vašingtona, a kojoj se pripisuje da prisluškuje elektronske komunikacije celog sveta.

Politika

Share this post: