BBC ZVANIČNO: AVION IZBEGAO SUDAR SA NLO

avion i nlo

Putnički avion Erbas A320 je 2. decembra prošle godine zamalo izbegao susret sa neidentifikovanim letećim objektom dok je sletao u Glazgov, piše BBC.

NLO je prošao samo 90 metara ispod aviona, a pilot je obavestio kontrolu leta da je opasnost od sudara bilo jako visoka.

Međutim, ništa se nije prikazalo na radaru, a do danas nije utvrđeno o čemu se radi, stoji u izveštaju UK Erproks Borda, koji se bavi istraživanjem izbegnutih vazdušnih sudara.

„Istraga sprovedena na dostupnim izvorima nadziranja nije rezultirala pronalaskom bilo kakvih tragova aktivnosti koja bi odgovarala onoj koju je opisao pilot Erbasa“, stoji u izveštaju.

Avion je leteo na visini od otprilike 1.200 metara kad su pilot i kopilot uočili letelicu koja je prošla tačno ispod njih pre nego što su stigli bilo kako reagovati.
Obojica su istovetno opisali objekat plave, žute i srebrne boje, sa odvojenim prednjim delom i definitivno veći od balona za letenje.

[adsenseyu1]
Pilot je potom upitao kontrolu leta jesu li komunicirali sa nekim u tom području s obzirom na to da se on „prilično približio“ plavo-žutoj letelici, ali sa Zemlje je stigao negativan odgovor.

Jedino što je zabeleženo jeste pojava na radaru u Prestvika gde je očitan „neidentifikovani trag“ 1,3 nautičke milje istočno od lokacije aviona 28 sekundi pre njihove prijave.

Nakon što su se spustili pilot je ispričao kontroloru leta: „Čini se da smo se promašili samo za nekoliko metara, to je prošlo direktno ispod nas. U pitanju nije moglo biti više od 10 sekundi razlike. Nismo mogli odrediti niti smer u kojem se kretalo . „

Zaključak Erproksa je da je malo verovatno da se radi o nekoj poznatoj letelici, poput helikoptera ili balona, jer je nije bilo na radaru.

Nije isključeno da je mogao biti paraglajder, ali to je malo verovatno zbog niske temperature vazduha i redovnog vazdušnog saobraćaja u toj oblasti.

„Nismo uspeli doći do zaključka ko bi mogao biti najizgledniji kandidat za presretanje puta Erbasu. Članovi odbora imali su premalo informacija kako bi utvrdili uzroke rizika“, stoji na kraju zvaničnog izveštaja.

[adsenseyu2]

Share this post: