Da li bi jeli žele napravljen od ljudi? E, pa verovatno hoćete!

Ljudska želja za profitom je jača od svega. Novac po cenu kanibalizma! Naučnici su u pisanju za časopis Američko hemijsko društvo pre nekoliko dana izvestili o uspešnoj proizvodnji želatina od ljudskih proteina!

Shvatljivo je da je presuda gomile bila: „Ooodvratno!“ Detalji o eksperimentu su savesno navedeni – ljudski gen za kolagen, protein u koži i kostima koji stvara želatin, ubrizgan je u kvasac koji ga je zatim napravio uz pomoć određenih enzima – ali njegova je svrha ponekad ulickana u korist ogromnih slika drhtavih deserta. Poput ovog iznad. Njam!

Dakle, zašto koristiti ljude za izradu želatina?

Naučnici se u stvari ne nalaze u misiji (a) našeg zgražavanja ili (b) stvaranja kanibala od nas. Brzo sažeto, želatin se obično pravi kuvanjem i hemijskom obradom kostiju, kože i vezivnog tkiva životinja kao što su krave i svinje kako bi se oslobodio kolagen, dugački molekul koji će se, nakon daljeg lomljenja vrućinom i mešanja sa vodom, pretvoriti u gel pri sobnoj temperaturi. Odatle dolaze vaši drhtavi deserti (izvinjavamo se ako smo vas upravo učinili vegetarijancem ili barem neželatincem).

Nažalost, ovaj proces daje komadiće kolagena različitih dužina, a to može uticati na sposobnost geliranja proizvoda. Proizvođači bi rađe preferirali kolagen standardizovanih dužina i pouzdanijeg ponašanja. Dalje, otkad je kravlje ludilo stupilo na scenu, regulatori su se pitali da li bi želatin, napravljen od mnogih delova životinja izmešanih zajedno, mogao prenositi ovakvu bolest (oni uopšteno misle da to nije problem, ali je bila misao za smrznuti se). Takođe se ispostavilo da neki ljudi imaju imunološke reakcije na životinjske proteine u želatinu, a s obzirom da se želatin koristi i u mnoge medicinske svrhe, uključujući vakcine i kapsule, izbegavanje ovoga je od ključne važnosti.

Sve ovo u kombinaciji nas je dovelo do toga da istražimo cilj, prvo, proizvodnje kolagena u kvascu što nam najverovatnije neće preneti bolesti, i, drugo, korišćenja ljudskih gena pri izradi kako bi se izbegla bilo koja imunološka reakcija i kako bi se iskoristila prednost činjenice da je ljudski kolagen, proizveden na ovakav način, uniformisane dužine.

Ljudski želatin će zato naći svoje marketinško utočište u medicinskim proizvodima gde su ovi kvaliteti najvažniji. Zbog faktora gađenja, ne čini se verovatnim na prvi pogled da će zameniti životinjsku verziju u veleprodaji poslastica, ali ko zna: police u prodavnicama već sadrže mnoge proizvode čija se proizvodnja čini neukusnom kada potrošač pogleda izbliza. Kao, na primer, želatin.

blogs.discovermagazine.com

Share this post: