Da li da ne(verujete) svojim očima? Obmane su svuda!

Na fotografiji koja je ovih dana osvanula u austrijskom dnevnom listu Kronen Zeitung stajalo je: „Ljudi beže iz Alepa nakon što su se delovi grada pretvorili u ruševine“.

No, kako su uskoro uočili oni koji aktivno prate događanja vezana uz sirijsku krizu, fotografija je digitalno obrađena na način da joj je dodata kompletna nova pozadina tako da su porodicu sa detetom, koji koračaju na ulici, „izrezali“ i prebacili na sliku u čijoj se pozadini nalazi ruševina grada.

Da li su na slici uopšte sirijski stanovnici i da li je pozadina zaista grad Alepo – nakon ovakve sramotne propagande ne može se sa sigurnošću potvrditi. Iz uredništva lista su se danas izvinili zbog „greške“, no, glavni urednik Christoph Dichand ističe kako „to ne umanjuje strahote koje se događaju civilima u Siriji“.

Austrijski list svakako nije prvi koji se poslužio ovakvim manipulacijama u forsiranju svoje agenda u direktnoj kontradikciji sa novinarskom objektivnošću. Britanski BBC je krajem maja objavio fotografiju leševa iz Iraka tvrdeći kako se radi o ubijenim civilima u sirijskom naselju Houle.

Manipulisanje činjenicama, fotografijama i video zapisima postalo je snažno oružje u rukama medija koji su se od samog početka sirijske krize svrstali na stranu pobunjenika. No, pošto su i sami svesni da bi se te manipulacije, kao i ova aktuelna, brzo otkrile ponajviše zahvaljujući aktivnoj publici na internetu, pribegava se taktici korišćenja neproverenih izvora sa mobilnih telefona koji masovno dolaze od strane opozicije.

„Snimke nismo u stanju nezavisno proveriti“ postalo je centralna rečenica u gotovo svim izveštajima zapadnih medija kada je reč o sirijskoj krizi, a manipulativna taktika agresivno se počela koristiti još prošle godine za vreme rata i invazije na Libiju.

Medijske kuće se pravdaju da moraju pribegavati takvim izvorima zato jer im sirijske vlasti ne dopuštaju rad u Siriji, što uopšte nije istina i sirijsko ministarstvo inostranih poslova u više navrata je istaklo da se strani mediji namerno oslanjaju na amaterske snimke kako bi adekvatnije publici plasirali svoju agendu i propagandu.

Dalje, gotovo svi mediji počeli su da koriste navode korisnika, često anonimnih, na mrežama kao što su Facebook, Twitter i YouTube u sklopu svojih izveštaja vezanih uz aktuelnu sirijsku krizu. Na primer, britanski list ‘Guardian’ – koji slovi kao ozbiljan i verodostojan medij – u svom kontinuiranom praćenju aktuelnih zbivanja u i oko sirijskog grada Alepo regularno ističe citate sa navedenih socijalnih mreža i koristi iste u svrhu opisivanja stanja na terenu.

Advance

Share this post: