DA LI STE ČULI ZA pokret koji zagovara „PREVASPITAVANJE ŽENA“?

Pokret koji zagovara "prevaspitavanje žena"

Šokantan trend širi se Amerikom – bračni parovi pristaju na takozvanu hrišćansku kućnu disciplinu koja podrazumeva i fizičko kažnjavanje žena.

Ova praksa popularizovana je kroz sajt “Učenje kućne discipline” (Learning Domestic Discipline) koji vode bračni par Klint i Čelzi.

Na sajtu stoji: “To je dogovor između dve odrasle osobe koje dele uverenje da je muškarac glava porodice i iz te pozicije ima pravo da nameće svoj autoritet”.

Klint i Čelzi napisali su i priručnik o ovoj “praksi između dva životna saputnika u kom glava porodice preduzima neophodne mere za postizanje zdrave dinamike veze”.

To se odnosi na razne metode kažnjavanja, a Klint i Čelzi naročito zastupaju “držanje lekcija, oduzimanje privilegija, teranje u ćošak ili sobu”.

Za entuzijaste koji su prigrlili ovaj vid organizacije domaćinstva kažnjavanje ni na koji način nije seksualne prirode.

Vera (prezime se ne navodi) koja sa mužem praktikuje ovaj metod kaže: “Osobe koje pristupaju čistoj hrišćanskoj kućnoj disciplini ne ulaze u to polje. Mnogi ljudi sve mešaju sa ’50 nijansi sive’, ali nije to to”.

Udaranje po zadnjici je jedna od osnovnih metoda kažnjavanja koju zagovaraju ovi misionari.

Čak 18 strana pomenutog priručnika posvećeno je udaranju po zadnjici i “pravilnom izvođenju” istog.

Uprkos tome što ova ideja koketira sa zagovaranjem kućnog nasilja, Klint i Čelzi insistiraju da se hrišćanska kućna disciplina sprovodi isključivo između dve osobe koje daju pristanak i da “glava porodice” nikad ne treba da kažnjava dok je ljut.

“Ako se glava porodice naljuti, on mora uraditi sve da se vrati u mirno, razumno, racionalno stanje, pre nego što donese neku odluku ili sprovede neku kaznu”, kažu oni.

Međutim, na mnogim forumima posvećenim ovom bizarnom metodu, u praksi su mnogi prekoračili granicu dogovora.

learningdd.com

Želela sam da prestane da me udara, a muž mi je rekao da biram hoću li pristati na kućnu disciplinu i brak ili razvod. Odabrala sam razvod. Nisam mogla da se nosim sa bolom od udaraca ni emotivno ni fizički”, napisala je žena koja se predstavila kao Mišel, na jednom blogu posvećenom hrišćanskoj kućnoj disciplini.

Ono što je još strašnije je to što se mnoge žene uopšte ne žale na ovaj sistem.

Džim Alsdrugf, forenzički psiholog koji je napisao knjigu o zlostavljanju u hrišćanskim porodicama kaže:

“Niko pri zdravoj svesti ne bi ovo smatrao legitimnim načinom uspostavljanja veze. Veza koja ženu stavlja u nivo deteta je nešto što očigledno privlači patološke grupe ljudi”, kaže on.

Čak i konzervativni hrišćani nisu “pali” na ovaj trend.

Američki voditelj na jednom hrišćanskom radiju, Brajan Fišer kaže da u toj veri ne postoji osnova za takvo uspostavljanje veze.

On je trend opisao kao “užasan”, “bizaran”, “nebiblijski” i “nehrišćanski”.

“Bog u Novom zavetu očigledno nalaže ženama da se same organizuju u skladu sa liderstvom njihovih muževa. Međutim, nigde se ne navodi da muž treba da primorava ženu da nešto radi ili je kažnjava, ako ga ne posluša”.

Daily Mail

Share this post: