Dejvid Ajk: Olimpijska baklja i prstenovi su nacističko nasleđe

Jeste li znali da turneja Olimpijske baklje nema nikakve veze s antičkom Grčkom?

Britanija će se ovog leta ‘ugušiti’ u ritualu. Dok ovo pišem Olimpijski plamen prenosi se ulicama ispred razdragane rulje u najpopularnijim gradovima širom države na svom putu ka Londonu i OI 2012 na kraju jula. U međuvremenu, država takođe slavi i Dijamantni pir Kraljice Elizabete II i njenih 60 godina na dinastijskom čelu države Britanije, kao i 16 država Komonvelta, uključujući Kanadu i Australiju.

Obe svetkovine su zapravo rituali poštovanja dva glavna simbola drevnog Sistema Kontrole koji porobljava slavljenike – ljude koji plješću i mašu zastavama. Depresivno? Da, ako to takvim dopustite. To je samo još jedan primer onoga što eonima čovečanstvo drži u okovima – neukost. Da bi bili pristojniji – nedostatak znanja.

Prenos Olimpijske baklje u kojoj je plamen prenošen iz Grčke do olimpijske prestonice svake četiri godine (ili dve, ako uključimo Zimsku Olimpijadu) nema ama baš ništa s drevnim antičkim Olimpijadama. Tu tradiciju uveo je nacistički režim na kontroverznim OI u Berlinu 1936. putem Jozefa Gebelsa, Karla Diema i Hitlerove propagande. Da bi podržali Berlinske igre, Međunarodni olimpijski komitet prihvata zahtev da se plamen prenosi iz zraka sunca u grčkoj Olimpiji (dom antičkih igara) putem baklje do grada domaćina. Tradicija prenosa plamena tada je započela i nastavlja se i danas na britanskim ulicama dok ovo čitate.

3.300 nosača prenosilo je plamen do Berlina kroz Grčku, Bugarsku, Jugoslaviju, Mađarsku, Austriju, Čehoslovačku i Nemačku tokom 1936., dok 7.000 isti posao radi danas širom Britanije. Na putu kroz Jugoslaviju i Čehoslovačku, u tadašnje vreme, protestanti su bili brutalno tretirani radi očuvanja „olimpijskog duha“. Nacisti su te godine popularisali i popularne Olimpijske prstenove te su ih doveli u široku upotrebu do današnjeg dana kao logotip OI-a. Napravili su prekretnicu s ugraviranim Olimpijskim prstenovima i bakljom na drevnom nalazištu u Delfima pre nego što su bakljonoše plamen doneli do Berlina. Kasnije, dva britanska pisca posećuju Delfe i otkrivaju te Olimpijske prstenove, beleže ih kao drevne simbole iz antičke Grčke i implementiraju ih u Istoriju OI-a, iako je prstenje dizajnirala nacistička mašinerija…

Prstenje je, inače, dizajnirao legendarni psihoanalitičar Karl Gustav Jung kao arhetipni simbol čoveka i neprekidnosti, proizašlog iz kolektivnog (ne)svesnog, odnosno, današnjeg Izvornog polja iliti Matrice.

Share this post: