Dokazano: Svako skidanje sadržaja s Interneta se ilegalno nadzire

Univerzitet u Birmingemu je nakon trogodišnjeg istraživanja potvrdio kako postoji organizovani nadzor klijenata BitTorrenta, prenose strane agencije.

Na taj način postoji opasnost da, ukoliko ste ikada skidali autorski sadržaj putem BitTorrenta bez dozvole autora, odgovarate na sudu radi internet piraterije. Naučnici sa spomenutog univerziteta su kreirali program pomoću kojeg su simulirali BitTorrent klijent te su na taj način otkrili vlastito nadziranje od strane više firmi, od kojih su neke registrovane upravo u delatnosti zaštite kršenja autorskih prava.

Cilj praćenja nije bio samo velika količina dovnloadovanih datoteka već i pojedinačna skidanja sadržaja, pa su samim time beležene i pojedine IP adrese internet korisnika uprkos činjenici da je Evropski sud pravde ranije zabranio nadzor i filtriranje piratskog sadržaja.

Iako je samim tim ovakva delatnost pojedinih IT kompanija ilegalna to ih ne sprečava u nadzoru, koji se može kategorisati u dve glavne metode – indirektnu (s velikom mogućnošću netačnosti) i direktnu (direktno povezivanje sa klijentom).

Ipak, postoji jedan bitan problem u svemu – nemoguće je utvrditi razmenu datoteka određenog korisnika i povezati je IP adresom, naročito jer brojni ispitanici svoju mrežu drže otvorenom zbog bežičnog prenosa podataka pa se često događaju priključenja s nepoznatih računara radi zloupotrebe.

Birmingemski univerzitet je kao zaključak studije naveo malo bizarne porive pa tako smatraju da kompanije vrše nadzor jer prodaju podatke vlasnicima autorskih prava „da bi isti saznali koji sadržaj im je najpopularniji, a ne da bi podatke predali radi sudskih sporova“. Naivno, naročito kada te iste kompanije sve podatke prikupljaju ilegalno.

Dnevno

Share this post: