Džordž Soros: Imate još samo tri meseca da spasite evrozonu!

Evrozona ima još tri meseca. To je vremenski okvir u kojem, kako tvrdi milijarder Džordž Soros, politički lideri Evrope moraju osmisliti plan za spas zajedničke evropske valute.

„Nakon što nestane taj prozor od tri meseca, tržišta će i dalje zahtevati sve više i više, a vlasti neće moći da ispuni njihove zahteve“, kazao je Soros držeći govor na Festivalu ekonomije u italijanskom gradu Trentu.

EU je balon

Evropska unija je, kazao je Soros, a prenosi CNBC, poput balona; ne finansijskog, već političkog. Taj balon, smatra kontroverzni investitor, mogao bi zbog krize evrozone da pukne u bilo kom trenutku.

„U fazi rasta EU je bila ono što psihoanalitičar Dejvid Taket naziva fantastičnim objektom – nestvarna, ali neizmerno privlačna. Gledajući unazad, sada je jasno da je najveći problem što su članice evrozone prepustile Evropskoj centralnoj banci pravo da proizvodi novac. U tom trenutku nisu shvatali šta takav potez znači „, kaže Soros.

Sanacija neće biti jeftina

Kada su se odrekle kontrole nad sopstvenom valutom, zemlje evrozone zapravo su stvorile ključan uslov za krizu u kojoj se nalaze danas. U nedostatku boljih finansijskih instrumenata, čitava evrozona sada mora da uloži znatna sredstva u očuvanje i stabilizaciju bankarskog sistema, smatra Soros.

Najveći otpor daljoj sanaciji, kaže Soros, dolazi iz Nemačke. No, uveren je da će i Angela Merkel uskoro posustati i povući nužne korake za spas zajedničke evropske valute. Naime, ukoliko evro propadne, nemačke banke pretrpeće ogromne gubitke, a uveliko će biti oštećen i nemački izvoz.

Nisu krivi Grci, nego Nemci

Soros takođe ističe da krivci za krizu nisu prezadužene zemlje poput Grčke i Španije, kao što se često može čuti. „Centar Evrope odgovoran je zato što je stvorio sistem sa greškom, uvodio sporazume s greškom, provodio politiku s greškom i činio premalo i prekasno“, kaže Soros.

„Tokom 1980-ih godina Latinska Amerika pretrpela je izgubljenu deceniju. To je sudbina koja sada čeka Evropu. To je odgovornost koju Nemačka i ostale zemlje kreditori moraju prihvatiti. Oni ne shvataju prirodu krize: ne radi se o fiskalnom problemu, već o bankarskom problemu, problemu kompetitivnosti. Rešenje koje su pokušali primeniti je sasvim pogrešno. Ne možete smanjiti dug smanjujući ekonomiju. Mere štednje ne funkcionišu „, kaže Soros.

Index

Share this post: