Ekstrakt semenki grejpfruta nije ono što mislite

Šta je to?

Ekstrakt semenki grejpa (GSE) je sintetička kombinacija srži grejpa i hemikalija. Da, dobro ste ovo pročitali… hemikalija! Uprkos zaprepašćenju, nije u potpunosti prirodan.

Kako se pravi?

GSE se pravi vađenjem srži, ne neophodno i semenki, pri proizvodnji soka od grejpfruta u industrijskom hemijskom procesu od nekoliko koraka. U ovom se procesu koriste dodatne hemikalije i toplota; hemikalije koje svesno nikada ne biste uneli u svoje telo, naročito ako ste tip osobe koja želi prirodan, alternativan lek.

Neke od hemikalija koje se koriste u ovom procesu su:

     Amonijum hlorid
     Benzetonijum hlorid
     Triklosan
     Metil paraben

Prema izveštaju Instituta za farmaceutiku, Ernst Moritz Arndt univerziteta Greifsvald iz Nemačke:

„Pregledana je antimikrobna efikasnost, kao i sadržaj materija za konzervisanje šest komercijalnih ekstrakata semenki grejpfruta. Pet od šest ekstrakata su pokazali visok rast inhibirajućeg delovanja protiv testiranih mikroba. U svim antimikrobnim aktivnim ekstraktima semenki grejpfruta je pomoću tankoslojne kromatografije otkriven konzervans benzentonijum hlorid.

Osim toga, tri ekstrakta su sadržavala supstance za očuvanje, triklosan i metil paraben. U samo jednom od testiranih ekstrakata semenki grejpfruta nisu otkrivene materije za konzervisanje. Međutim, s tim ekstraktima, kao i sa nekoliko ekstrakata domaće izrade napravljenim od semenki i srži grejpfruta bez soka (citrus paradisi) nije otkriveno antimikrobno delovanje.

Iz toga se zaključuje da je opšte antimikrobno delovanje, koje se pripisuje ekstraktu semenki grejpfruta, prisutno samo zbog sadržaja sintetičkih materija koje služe kao konzervans. Čini se da nisu prisutni prirodni proizvodi sa antimikrobnim delovanjem.“!?

USDA (Ministarstvo poljoprivrede SAD-a) je provelo istraživanje na osnovu gore spomenutog u Nemačkoj i otkrilo je:

„Potvrđujući ranije istraživanje sprovedeno u Nemačkoj, otkrili smo da neki od ekstrakata semenki grejpfruta sadrže benzentonijum hlorid, sintetičku antimikrobnu supstancu koja se obično koristi u kozmetici i odobren je jedino za tematsko korišćenje uz relativno visoki udeo od 8%.“

Većina vas je očekivala tekst o tome kako je GSE prekrasan uz bezbroj oboljenja koje leči. Znajući ono što sada znam, nakon istraživanja, ne mogu zdrave pameti nikome preporučiti korišćenje GSE – a. Nažalost, reč „prirodan“ nije regulisala niti jedna od agencija i kao takva se može koristiti na bilo kojem proizvodu. Olovo je u potpunosti prirodno, kao i katran, ali nećete njima nasprejati usta kako biste lečili upalu grla, zar ne?

Na mnoge načine je žalosno to da se nas potrošače navodi da verujemo kako je nešto zaista prirodan proizvod, a napravljeno je sintetičkim sredstvima, u laboratoriji, korišćenjem sintetičkih štetnih hemikalija, a taj proces nije regulisan.

Share this post: