EKSTREMNA KLIMA DOLAZI

Stanovnici primorskih delova u celom svetu uskoro mogu da se suoče sa pretnjom potopa, upozoravaju naučnici.

Poslednji podaci, dobijeni sa satelita, daju im pravo da govore da se u toku poslednjih 20 godina nivo okeana povećavao u proseku za 3,2 milimetra godišnje – 60 posto brže od očekivanja stručnjaka u UN.

Nivo okeana se povećao za 11 milimetara tokom poslednjih 20 godina, zbog ubrzanog topljenja polarnog leda – svedoče podaci nekoliko istraživanja, koji su objavljeni u listu „Nauka“.

U pripremi rezultata učestvovalo je više od 20 naučnih, polarnih ekspedicija, koje su procenile stanje lednika na Grenlandu i Antarktiku.

Korišćenjem različitih metoda procenjeno je da su lednici doprineli porastu nivoa okeana za poslednjih 20 godina sa 7,3 milimetara na 14,9 milimetara.

Naučnici upozoravaju da krajem ovoga veka temperatura u celom svetu može da poraste za četiri stepena Celzijusa, ukoliko se ne donesu nove mere za zaustavljanje klimatskih promena.

Svet mora da se suoči sa porastom nivoa mora, nestašicom hrane i ekstremnim promenama vremena.

Porast temperature za tri stepena verovatno će se dogoditi čak i ukoliko sve države sveta ispune obaveze i smanje emisije gasova sa efektom „staklene bašte“.

 

24sata

Share this post: