EU protiv francuske naučne studije o štetnosti GMO kukuruza

 

Francuska naučna studija objavljena na osnovu istraživanja koje je predvodio profesor molekularne biologije, Gilles-Eric Seralini, u Eropskoj upravi za bezbednost hrane (EFSA) procenjena je kako „nema odgovarajuće naučne kvalitete, ni odgovarajuću naučnu strukturu i analizu“, i da „rad nije udovoljio standardima međunarodno priznatih metoda“.

„Na osnovu objavljenih informacija autora studije, EFSA ne vidi potrebu da preispitaju svoje prethodne procene bezbednosti kukuruza NK603 niti će uzeti u obzir ove rezultate tokom procene herbicida“, stoji na njihovim službenim stranicama. ( EFSA).

Zbog otkrića svojih naučnika, koja su potvrdila kako su pacovi koje su hranili s GMO kukuruzom američke korporacije Monsanto oboleli od tumora i drugih komplikacija, uključujući oštećenje bubrega i jetre, Francuska je Vlada zatražila od državne agencije za zdravlje i bezbednost da pregleda rezultate istraživanja koje je takođe prosleđeno i EU agenciji za zaštitu hrane. (vidi:Francusko istraživanje otkriva: Monsanto GMO kukuruz uzrokovao tumore na pacovima)

Na osnovu te studije naučnika sa Univerziteta u Caenu, Rusija je već privremeno zabranila uvoz NK603 kukuruza, uz upotrebu herbicida Roundupa protiv korova, a francuska Vlada najavila kako će takođe zabraniti uvoz, ako se potvrde ti rezultati.

S druge strane, iz Monsanta su, odmah po objavi francuske studije poručili kako će pregledati rezultate, ali i da su uvereni u bezbednost svojih proizvoda, jer već imaju „druga istraživanja koja su potvrdila kako su njihovi proizvodi dokazano sigurni“.

 

Share this post: