Genetski defektna deca u budućnosti biće pobačena pre rođenja?

Američki istraživači razradili su postupak za određivanje genoma nerođenog deteta iz uzorka majčine krvi i pljuvačke oca. Otkriće je objavljeno u časopisu Science Translational Medicine.

Autori navode da će novi postupak pomoći u otkrivanju genetskih oboljenja pre detetovog rođenja. Velika prednost novog postupka je njegova neinvazivnost, što znači da ni na koji način ne ugrožava zdravlje fetusa. Međutim, ovo otkriće otvara ceo niz etičkih pitanja na šta upozoravaju i njegovi autori, naučnici sa Univerziteta Vašington .

Postupak započinje izolovanjem fragmenata DNK fetusa iz krvi majke .

Zatim se određuje DNK oba roditelja, što daje smernice za slaganje fragmenata fetusa u celinu, fasciklu genoma.

U radu je opisano dobijanje genetske mape 18-nedeljnog fetusa. Nakon rođenja deteta, ispitivanje je ponovljeno iz uzorka krvi pupčanika novorođenčeta. Ustanovljeno je da novi postupak ima 98-odstotnu tačnost.

Novom metodom se već pre rođenja može saznati nosi li fetus neko od 3000 genskih oboljenja. Za to je dovoljno samo jedno ispitivanje uzoraka prikupljenih od oba roditelja.

Istraživači se nadaju da će se novi postupak u budućnosti široko primenjivati kako bi se otkrila genetska oboljenja pre rođenja.

U otkrivanju genetskih bolesti, poput Daunovog sindroma, danas se primenjuju agresivni testovi.

Uzorak za ispitivanje dobija se vađenjem plodove vode, što donosi rizik od pobačaja.

Primenom nove metode moguće je pretražiti ceo genom fetusa, što može pomoći u otkrivanju genskih bolesti sa poremećajem samo jednog gena.

Profesor molekularne medicine David Bonthron naglasio je da genetika napreduje neverovatnom brzinom, ali nju ne prati odgovarajuće zakonodavstvo, što će kočiti primenu testa.

On ističe da su pred nama važne odluke; šta učiniti s dobijenim genetskim informacijama? Sve dok društvo ne zauzme stav, neće biti promene.

Udruženja za prava nerođene dece nisu zadovoljni novim otkrićem. Oni smatraju da će jednostavan i tačan test koji otkriva genske poremećaje pre rođenja verovatno povećati broj pobačaja.

Share this post: