‘Glakso Smit Klajn’ mora da plati tri milijarde dolara zbog skandala i prevare s lekovima!

Glakso Smit Klajn (GSK) će morati da plati tri milijarde dolara (1,9 milijardi funti) nakon što je sud proglasio ovu kompaniju krivom, i to zbog najveće prevare u istoriji zdravstvene zaštite u SAD-u.

Ovaj farmakološki div je proglašen krivim zbog promocije dva leka čije delovanje uopšte nije bilo ispitivano i zbog činjenice da nije bio u stanju da preda svu potrebnu dokumentaciju i izveštaje o leku za dijabetes koju je trebao predati glavnoj američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA – Food and Drug Administration).

GSK će morati da isplati ne samo kaznu za kriminalno delo za koje je proglašen krivim već i novčane nagodbe koje mora isplatiti građanima, saveznoj vladi SAD-a i kao i pojedinačnim državama SAD-a.

Suđenje je obuhvatilo deset različitih lekova, uključujući Pakil, Vellbutrin, Avandia i Advair.

Zamenik državnog tužioca, Džejms Kol, izjavio je na konferenciji za štampu kako je nagodba bila „bez presedana po količini i po obimu.“

Podmićivanje lekara

GSK, jedna od najvećih farmaceutskih kompanija na svetu, priznala je kako je kriva zbog promovisanja antidepresiva Paxila i Wellbutrina, za nepotvrđeno i neispitivano korišćenje, uključujući i korišćenje ovih lekova na deci i adolescentima!

Ova ilegalna praksa je poznata pod engleskim nazivom „off-label marketing.“

Kompanija je takođe proglašena krivom zbog skrivanja i prećutkivanja podataka i izdavanja lažnih sigurnosnih izveštaja o leku za dijabetes koji nosi ime Avandia.

GSK je preuzeo odgovornost za promociju Adavira, leka za astmu, i druga dva manje poznata leka koja su se koristila neovlašćeno za određene bolesti.

Uz to, GSK proglašen krivim i zbog novčanog podmićivanja lekara.

„GSK je podmićivao lekare kako bi ih prinudio na veću prodaju njihovih proizvoda, i to na sve moguće načine: od dobro plaćene zabave, ‘havajske vakcinacije’, i potplaćivanja desetinama miliona dolara koji su služili doktorima za turističke ture na koje ih je slao GSK uključujući i plaćanje karata za Madonine koncerte“, izjavio je državni tužilac Karmin Ortiz.

Kao deo nagodbe, GSK je prihvatio monitoring vladinih funkcionera koji će motriti ovu kompaniju narednih pet godina.

GSK je izjavio kako će odštete platiti iz postojećih novčanih zaliha (pošto ukupna godišnja zarada ove kompanije desetostruko nadmašuje samu kaznu. Op. Ur).

Endrju Viti, generalni direktor GSK-a, rekao je kako je kompanija promenila način reklamiranja svojih proizvoda u SAD-u kako bi bila u skladu sa zahtevima:

„Naučili smo lekciju iz grešaka koje smo uradili“, rekao je Viti.

„Ako bude potrebno otpustićemo ljude iz naše firme koji su se nedolično ponašali“.

Što će reći, dva-tri žrtvena jarca i radimo dalje.

Share this post: