Guardian: SAD koristile ljude kao zamorčiće

 

Američki naučnici namerno su zarazili oko 1.500 muškaraca, žena i dece u Gvatemali virusom sifilisa i gonoreje tokom 40-ih godina prošlog veka, piše Gardijan.

Razlog je bio, kako saznaje taj list, da se ispita novi antibiotik.

Godine 1946. siročad iz Gvatemala sitija je, zajedno sa zatvorenicima, vojnim obveznicima i prostitutkama, odabrana za medicinski eksperiment koji je ostao tajna više od šest decenija.

Sve je počelo kada je Amerika postala zabrinuta jer su se njezini vojnici vraćali kući sa polno prenosivim bolestima, pa je odlučila da testira potencijalni lek na način da zarazi sifilisom i gonorejom oko 1.500 ljudi iz Gvatemale, piše Gardijan, a prenosi hrvatski T portal.

O ovome su Vestinet pisali prošle godine  na OVOM linku

Američka vlada priznala je eksperiment u jesen 2010. kada su državna sekretarka SAD Hilari Klinton i sekretarka ministarstva zdravlja Ketlin Sebelius izdale zajedničko saopštenje u kom se SAD izvinjavaju za „takvo istraživanje“ sprovedeno pod okriljem javnog zdravstva. Čak je i američki predsednik Barak Obama nazvao predsednika Gvatemale Alvara Coloma da mu kaže da mu je žao.

Žrtve su uglavnom ostale nepoznate, ali je Gaardijan uspeo da intrvjuiše tri porodice žrtava koje su do sada identifikovane.

„Moj otac nije znao da čita, a oni su ga tretirali kao životinju“, rekao je Bedžamin Ramos, sin bivšeg vojnika kog su namerno zarazili sifilisom, i dodao da je reč o „đavoljem eksperimentu“.

Mateo Gudiel, čiji je otac takođe bio zaražen, rekao je da su neki od simptoma preneseni na njegu, njegovu braću i sestre, kao i na njihovu decu. Deca, naime, mogu naslediti kongenitalni, odnosno prirođeni sifilis.

Gardijan otkriva da je više od polovine zaraženih bilo iz redova nisko rangiranihz vojnika. SAD su isprva koristile zaražene prostitutke koje su zatim imale seksualne odnose sa zatvorenicima, dok nisu otkrili kako je „delotvornija“ metoda ubrizgavanje bakterije injekcijom.

Gvatemala je pokrenula službenu istragu o ovom slučaju, a izveštaj se očekuje uskoro.

Amerika inače ima decenijsku tradiciju eksperimenata na ljudima i o tome pročitajte OVDE

Tportal

Share this post: