Hakeri uspešno ‘oteli’ osetljive podatke iz – ljudskog mozga!

Da li je moguće hakovati ljudski mozak? Odgovor je: DA! Ovu novost su izneli naučnici na Usenix konferenciji za bezbednost koja je održana od 08.-10. avgusta 2012. u saveznoj državi Vašington u SAD-u. Naučnici su ‘izvlačenje’ podataka izveli uz pomoć uobičajenih komercijalnih kompjuterskih moždanih interfejsa, pa je tako, jednom za uvek, dokazano kako je moguće hakovati mozak i na silu izvući podatke koje bi mi radije voleli da zadržimo za sebe.

U studiji u kojoj je učestvovalo 28 subjekata (osoba) koji su na sebi imali moždani kompjuterki interfejs proizveden od strane kompanija kao što su Neurosky i Emotiv, a koji se inače na tržištu prodaju kao uređaji za igranje kompjuterskih igrica i vežbe pažnje, naučnici su otkrili da su u mogućnosti da direktno izvuku delove moždanih električnih signala iz testnih subjekata otkrivajući delimično lične informacije kao što su: lokacija njihovog doma, prepoznavanje lica osoba, te čak i bezbednosne kodove njihovih kreditnih kartica (PIN)!

Brain-computer interface ili moždano-kompjuterski interfejs (BCI) se uglavnom koristi u medicinskom okruženju sa vrlo skupom opremom, ali poslednjih nekoliko godina takvi uređaji su postali znatno jeftiniji, komercijalne ponude se cenovno kreću od 200-300 dolara i to za BCI od Emotive i Neurosky-ja. Uz kratak trening možete početi sa kontrolom uma uz pomoć vašeg kompjutera.

Ivan Martinović, član tima kompjuterskog fakulteta na Oksfordu, je izjavio sledeće:

„Ovi uređaji imaju pristup ljudskom EEG-u (elektroencefalograf ili moždanim električnim signalima) tačnije podacima koji sadržavaju određene neurološke fenomene pokrenute nesvesnom aktivnošću. Stoga bi centralno pitanje trebalo da glasi: zašto je ovo opasnost za našu privatnost?“.

Da bi izvukli informaciju, naučnici se oslanjaju na takozvani „odaziv P300“ tačnije na specifičan moždani uzorak koji nastaje kada mi prepoznamo nešto što je nama smisleno, ili kada prepoznamo nešto što odgovara sadašnjem zadatku.

U suštini, naučnici su dizajnirali program koji pred očima subjekta prikazuje slike sa kartama, bankama i PIN-ovima kreditnih kartica, a kompjuter reaguje samo kada se na određenu sliku pokrene P300 .

Primer očitavanja tajnih podataka iz mozga subjekata iz eksperimenta

Naučnici su otkrili kako mogu mogu ustanoviti koja je prva brojka unutar PIN-a sa sigurnošću od 30% i to uz samo jedan pogled subjekta na brojeve, a taj je procenat mnogo veći od slučajnog odabira.

Hakovanje mozga će postati značajno efikasnije kako BCI uređaju postanu jeftiniji, tačniji i kako se budu sve više koristili.

Dobrodošli u budućnost!

The Hacker News

Share this post: